Ekonomické informace 17. 4. 2007

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto vstoupili v 6 hodin ráno do stávky. Největším slovenským automobilkám se nelíbí návrh nového zákoníku práce. Ministr zemědělství Petr Gandalovič žádal na jednání ministrů Evropské Unie své protějšky o podporu v boji Česka proti pokutě od Evropské komise. Starostové obcí ze Zlínského kraje chtějí v květnu protestovat před úřadem vlády proti chystaným daňovým reformám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto vstoupili v 6 hodin ráno do stávky. Na 2,5 hodiny tak odstoupili od strojů. Stejně dlouhý protest se pak bude opakovat i v dalších dvou směnách. V praxi to znamená, že se ve Škodovce dnes nevyrobí ani jeden vůz. Automobilka obvykle produkuje 2500 vozů denně, jednodenní stávka jí způsobí škodu asi 55 milionů korun. Zatím není jasné jestli budou pracovníci Škody Auto stávkovat pouze dnes.

Děkan národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarc si myslí, že dobré hospodářské výsledky podniku neopravňují k přemrštěným mzdovým požadavkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schwarc: Mzdové požadavky

Také podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla by dlouhodobě nadprůměrné mzdy ve Škodovce vedly k propouštění. Firmu bude totiž v budoucnu ke snižování nákladů tlačit invaze levných čínských aut.

Nejen ve Škodě Auto to vře. Největším slovenským automobilkám se nelíbí návrh nového zákoníku práce. Ve sporu dokonce premiér Robert Fico nazval francouzského šéfa trnavského závodu PSA lhářem, říká náš zpravodaj na Slovensku Lubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Smatana: Spor kolem zákoníku práce

Ministr zemědělství Petr Gandalovič žádal na jednání ministrů Evropské Unie své protějšky o podporu v boji Česka proti pokutě od Evropské komise. Za nadbytečné zásoby zemědělských produktů, především masa, ovoce a rýže má Česká republika zaplatit téměř 350 milionů korun. Pokutu dostalo i 8 dalších členských států.

Podle Gandaloviče komise dosud neprokázala, že po rozšíření Unie v roce 2004 došlo k narušení jednotného trhu. O sankcích za takzvané nadlimitní zásoby bude dnes hlasovat Řídící výbor Evropské komise pro obchodní mechanismy.

Starostové obcí ze Zlínského kraje chtějí v květnu protestovat před úřadem vlády proti chystaným daňovým reformám. Navržené změny by podle nich připravily rozpočty obcí až o 9 miliard korun. Další finanční výpadek přinese úmysl zrušit daň ze zemědělské půdy. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob ale říká, že obavy některých starostů jsou zbytečné a nepodložené.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Jakob: Obavy starostů

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme