Ekonomické informace 18. 5. 2004

Dopravci už začínají uvažovat o zdražování. Benzin a nafta se u nás prodávají za nejvyšší ceny od začátku roku. Pokladny obchodníků se v březnu plnily rychleji, než předchozí měsíc. Téměř 19 miliónů korun vybral Garanční fond na příspěvcích, které platí obchodníci s cennými papíry na úradu škod způsobených zkrachovalými společnostmi. Přes 330 nových pracovních míst vznikne v bývalém areálu firmy Flextronics v Brně. Přesně před rokem jej totiž převzala společnost Honeywell.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Dopravci už začínají uvažovat o zdražování. Benzin a nafta se u nás prodávají za nejvyšší ceny od začátku roku. A ropa na světových trzích je čím dál tím dražší. Barel americké lehké ropy se prodával za 41dolarů a 75 centů, což je nové maximum od války v Perském zálivu v roce 1990. Největší vliv na ceny má politická nestabilita na Blízkém východě. A proto Zdeněk Šafka z Československé obchodní banky předpokládá, že ropa bude dále zdražovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Šafka o zdražování ropy

Pokladny obchodníků se v březnu plnily rychleji, než předchozí měsíc. Ohaduje to alespoň analytik Volks Bank Vladimír Pikora. Podle něj tempo růstu maloobchodních tržeb dosáhlo čtyř procent. Přesnou statistiku dnes zveřejní Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Pikora o maloobchodu

Téměř 19 miliónů korun vybral Garanční fond na příspěvcích, které platí obchodníci s cennými papíry na úradu škod způsobených zkrachovalými společnostmi. V meziročním srovnání tak jde o nárůst ve výši 274 procent, neboť za rok 2002 činily příspěvky obchodníků jen necelých 7 miliónů, připomněl generální ředitel fondu Jiří Korb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Korb o příspěvcích

Přes 330 nových pracovních míst vznikne v bývalém areálu firmy Flextronics v Brně. Přesně před rokem jej totiž převzala společnost Honeywell. Ta se tehdy rozhodla rozšířit své výrobních aktivit v České republice a v Brně plánovala vyrábět termoregulační komponenty. Dnes už zde stojí většina výrobních linek a produkce se rozbíhá. Celková investice do tohoto závodu dosáhne 380 milionů korun tvrdí Jana Studničková z tiskového oddělení CzechInvestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Studničková o investici

Kapitálový trh se loni ani letos, podobně jako v minulých letech opět nedočkal žádné nové akcie, potvrdila Komise pro cenné papíry ve své zprávě. Na trh přišly pouze dluhopisy, které ve stále větším objemu vydává stát na krytí rostoucích dluhů. O něco příznivější situace je v sousedním Německu, i když nová emise se i tam považuje za událost. Po dvou letech se na frankfurtské burze obchodovaly zbrusu nové akcie - továrny na jízdní kola - Mifa. A jak informuje náš zpravodaj David Šťáhlavský, setkaly se hned na poprvé s velkým zájmem investorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o zájmu o akcie

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme