Ekonomické informace 18. 8. 2003

Zklamaní jsou zřejmě sázkaři, kteří doufali, že získají rekordní jackpot Sportky. 101 a půl milionu korun ale o víkendu nikdo nevyhrál. Historicky nejvyšší suma přilákala nezvykle velké množství sázejících. Takže Sazce se o desítky procent zvýšily tržby. Štěstí měli tři lidé, kteří vyhráli každý 436 tisíc korun. Ve třetím pořadí byly 94 výhry po 25ti tisících. Teď se bude hrát o jackpot ve výši 110 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Větší jistotou jsou hypotéky. V červenci byly vůbec nejlevnější. Úroková míra u nově poskytovaných hypoték byla v průměru 4, 89 %. Jak říká hlavní analytik společnosti Fincentrum Jiří Zaorálek, takzvaný hypoindex se propadl o 5 basických bodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Zaorálek o vývoji hypoindexu

Příliš teplé léto neprospívá úrodě. Zemědělci říkají, že bude méně obilí, brambor i ovoce. S nízkými výnosy se potýká celá Evropa. V sousedním Polsku vláda zvolila zvláštní způsob, jak zajistit dostatek obilí. Koneckonců ke zdražení chleba tam došlo před pár měsíci a lidem se to vůbec nelíbilo. Chleba je pro každé voliče - a tím pádem i pro každou vládu - citlivé téma. Naši severní sousedé se proto snaží, aby se obilí nevyváželo do zahraničí. Jaké poplatky budou zemědělci platit za export pšenice?

Vývozní poplatek má činit 300 zlotých - tedy necelých 70 euro za tunu pšenice, která má překročit hranice Polska. Opatření vstoupí v platnost za týden, ale zemědělci jsou s ním seznamováni s předstihem. Letošní výnosy obilí mají být v Polsku o 10 procent nižší než loni. Ministerstvo zemědělství chce proto zamezit vývozu obilí do zahraničí. Odhaduje se totiž, že výnosy budou nižší v celé Evropě. Tuna pšenice v Polsku stojí podle ministerstva zemědělství 100 až 110 euro. Na Západě by za ni ale vývozci dostali o 20 procent vyšší cenu.

V zemích Evropské unie bude letos zřejmě nejnižší sklizeň jablek za posledních 12 let. To by mohlo zvýšit jejich cenu. Otevírá se tak šance pro naše pěstitele, kteří si poslední roky stěžovali, že domácí jablka hledají těžko cestu na náš trh.

Česká pošta se musí připravit na růst konkurence. Ministerstvo informatiky vyzvalo na svých webových stránkách zájemce o poštovní licenci pro příští rok, aby do konce září předložili své žádosti. Licenci může získat jen jeden držitel. Ten bude muset zajistit základní poštovní služby na celém území České republiky. Do konce letošního roku tyto služby automaticky zajišťuje Česká pošta, která teď bude muset o licenci také požádat.

Někdejší motor evropské ekonomiky - Německo - se stále nemůže dostat z potíží. Poslední zveřejněná čísla hovoří jasně o tom, že se hospodářský růst země zastavil. Zatímco ekonomové napjatě čekají, zda nastartovaná reforma přinese své ovoce, po dechu lapají podniky z dalších a dalších oborů. Náš rerlínský zpravodaj David Šťáhlavský si všiml, že recese se podepsala i na produkci a prodeji hudebních nosičů.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o produkci CD

Markéta Kaclová, Pavel Novák, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme