Ekonomické informace 21. 11. 2006

K radosti motoristů jdou ceny benzínu dolů, i když jen mírně. Vietnamští obchodníci začínají na našem trhu budovat nové obchodní řetězce. Společnost OKD si před plánovaným vstupem na pražskou burzu vezme úvěr ve výši 20 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

K radosti motoristů jdou ceny benzínu dolů, i když jen mírně. Nejprodávanější Natural 95 za poslední týden zlevnil o šest haléřů na průměrnou cenu 28,18 koruny. V některých krajích, například v Jihomoravském či Karlovarském, ale podle statistik společnosti CCS ceny pohonných hmot rostly. Podle analytika společnosti Colosseum Stanislava Šuby by se dlouhodobý pokles cen měl zastavit.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Šuba: Pokles ceny benzinu

Vietnamští obchodníci začínají na našem trhu budovat nové obchodní řetězce, které se chystají zaútočit na maloobchodní trh. Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky si Vietnamci nyní v menších městech pronajímají nebo kupují prostory k podnikání od české Jednoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Juračka: Vietnamci budují obchodní řetězce

Společnost OKD si před plánovaným vstupem na pražskou burzu vezme úvěr ve výši 20 miliard korun. Firma částečně sníží svůj vlastní kapitál a nahradí ho bankovními úvěry. Společnost chce přizpůsobit poměr cizích a vlastních zdrojů na úroveň, která je běžná u podobných společností ve vyspělých zemích, vysvětluje mluvčí OKD Vladimír Bystrov.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bystrov: OKD si vezme úvěr před vstupem na burzu

České aerolinie odložily výstavbu nového hangáru na letišti v Ruzyni. Důvodem je vysoké finanční zatížení společnosti. Na stavbě za více než jednu miliardu korun se měl národní letecký dopravce podílet 400 miliony. Podle viceprezidenta pro techniku Tomáše Heczka odklad projektu znamená, že ČSA nebudou moci zvyšovat zakázky na údržbu letadel pro jiné letecké dopravce.

Čína se chce stát i automobilovou velmocí. Během deseti let hodlá zvýšit hodnotu svého exportu automobilů a automobilových součástek na 120 miliard dolarů ročně z loňských jedenácti. Podle agentury Nová Čína to uvedl náměstek čínského ministra obchodu. Přední světové automobilky se začínají obávat levné konkurence ze strany čínských rivalů.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme