Ekonomické informace 23. 4. 2003

Fond pojištění vkladů začne vyplácet peníze klientům zkrachovalé Plzeňské banky nejpozději 20. června. Do jednohodinové stávky ráno vstoupí zaměstnanci ostravské společnosti Ispat Nová huť. Ministerstvo průmyslu vládě navrhne další formy podpory útlumu těžby uhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Nejpozději 20. června začne Fond pojištění vkladů vyplácet peníze klientům zkrachovalé Plzeňské banky. Náhrada ve výši 90 procent vkladu, nejvýše necelých 800 tisíc korun, se vztahuje na 1900 oprávněných osob, které měly v bance účet.

Do jednohodinové stávky vstoupí dnes o deváté zaměstnanci ostravské společnosti Ispat Nová huť. Odborářům vadí, že chce vedení firmy propustit přes 2000 lidí do roku 2005. Dalším argumentem je podle místopředsedy odborářů Jaroslava Marka překračování povolených přesčasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Marek: Stávka v Nové huti

30 miliard korun vydal stát v minulých deseti letech na útlumové programy těžby uhlí. Další formy podpory dnes navrhne vládě ministerstvo průmyslu a obchodu, které do roku 2040 na změny v hnědo- i černouhelném hornictví počítá s částkou 40 miliard. Podle mluvčí ministerstva Vladimíry Říhové je státní podpora obvyklá i v zemích Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Říhová: Útlumové programy

Čtvrt roku trvající deflace v České republice není podle prezidenta Václava KLause pozitivní. Z poklesu cen viní příliš restriktivní politiku České národní banky, která se snaží do ekonomiky pouštět minimum peněz, což je - jak uvedl prezident - fatální omyl.

České dráhy měly na konci loňského roku závazky kolem 16 miliard korun, naopak firmy a stát dlužily podniku 10 miliard korun. Způsobem úhrady dluhů, které letos přešly na nástupnickou Správu železniční dopravní cesty by se měla dnes zabývat vláda.

České firmy, které mají zájem podílet se na obnově Iráku, se mohou registrovat na portálu bussinesinfo cz. Podle Michaely Tučkové z vládní agentury Czechtrade firmy teď zajímá, které obory budou v Iráku nejžádanější.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tučková: České firmy a obnova Iráku

Kopřivnická Tatra se loni propadla do ztráty 535 mil korun. Podle finančního ředitele Tatry Igora Vlčka to způsobil hlavně silný kurz koruny a výrazný pokles prodeje aut na ruském trhu.

O tom, jak naložit s vlastními penězi, víme pořád velmi málo - a změnit by to měl právě začínající vzdělávací projekt. Komise pro cenné papíry si od něj slibuje to, že ubude podvedených a zklamaných občanů a že stále běžněji budeme měnit peníze za cenné papíry, namísto často nevýhodného spoření. Podle Martina Hanzlíka z Unie investičních společností máme totiž po masové privatizaci co dohánět.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hanzlík: Kam investovat peníze

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme