Ekonomické informace 26. 2. 2007

České domácnosti se stále více zadlužují. Přestavba cukrovaru v Hrochově Týnci na výrobnu bioplynu potrvá několik let. Broumovská Veba vykázala nejvyšší tržby za posledních pět let. Evropská komise se chce pustit do boje s takzvanou tankovací turistikou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Zadlužení českých domácností roste o 30 procent ročně. Podle ČNB jde o přirozený proces, kterým se přibližují úrovni ve vyspělých evropských zemích. Češi jsou i nadále velmi spořiví, v úsporách totiž drží více peněz, než kolik si vypůjčili, tvrdí analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sklenář: Zadlužení domácností

Dalších šest stovek lidí našlo práci v průmyslové zóně v Pohořelicích na Brněnsku. Zaměstnala je společnost DHL Exel, která tam otevřela nový sklad. Sloužit bude hlavně pro Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko. V Pohořelicích působí také strojírenská společnost S.N.O.P. CZ, která letos plánuje zdvojnásobit výrobu a k dosavadním 100 zaměstnancům přijmout další stovku.

Přestavba cukrovaru v Hrochově Týnci na výrobu bioplynu potrvá několik let. Stát a firmy Eastern Sugar a Onivon ale musí vyřešit, jak dostát pravidlům Evropské komise a zároveň zabránit demolici cukrovaru. Eastern Sugar přestává vyrábět cukr, Onivon chce projekt na výstavbu obnovitelného zdroje elektrické energie spustit do dvou let. Pardubický radní Petr Šiler si ale není jist tímto časem, ani zachováním poloviny pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šiler: Cukrovar

Broumovská Veba vykázala za loňský rok nejvyšší tržby za posledních pět let. Přední evropský výrobce damašků a froté zboží utržil 1,2 miliardy korun. Z valné části se na tomto výsledku podílel vývoz. Mezi největší trhy broumovské textilky patří Německo, USA, Skandinávie, Británie a v posledních letech i země západní Afriky. Výrazný růst odbytu firma zaznamenává například u bavlněného brokátu se speciálními úpravami, který vyvinula výhradně pro africký trh.

Produkce členů Unie výrobců lihovin se loni zvýšila na půl miliardy hektolitrů. Podle prezidenta unie Vladimíra Steinera výroba likérek vzrostla zejména na úkor nezdaněného černého trhu, který se snížil po zavedení kolků. Nejvíce se zvýšila výroba tuzemáku, vodky a likérů.

Evropská komise se chce pustit do boje s "tankovací turistikou". Navrhne proto další zvýšení minimální spotřební daně z nafty. Ta se v jednotlivých zemích Evropy podstatně liší. Například v roce 2004 přišly "tankovací výlety" Němců do Polska a Česka německou státní pokladnu na téměř dvě miliardy eur. Komisař pro daně a cla László Kovács bude prosazovat, aby se daň zvedla ze současného minima 302 eura na 1000 litrů nafty až na 380 eur v roce 2014. Jiří Štastný ze společnosti Colosseum považuje tento návrh za nepříliš dobrý.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme