Ekonomické informace 26. 8. 2004

Trh s korunou čeká na dnešní jednání České národní banky, která má rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Ropa na světových trzích i včera výrazně zlevňovala. Polské město Mlawa se možná stane centrem výroby korejských plazmových televizorů v Evropě. Obyvatelům Lovosic se nelíbí záměr společnosti Lidl vykácet stromy před svou rozestavěnou prodejnou. Lihovary s napětím očekávají zájem lidí o pálení ovoce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Trh s korunou čeká na dnešní jednání České národní banky, která má rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Ekonomové soudí, že by se mohly zvýšit o čtvrt procentního bodu na 2 a půl procenta. To by podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance korunu posílilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtařová o zvýšení sazeb

Ropa na světových trzích i včera výrazně zlevňovala. Obchodníci spekulovali na to, že zásoby benzínů v rafinériích budou nižší. Ale nevyšlo jim to. Protože ve Spojených státech pomalu končí motoristická sezóna, klesá poptávka po pohonných hmotách a zásoby tak zůstaly beze změn. Termínové ceny benzínu na burze proto klesly o pět procent. Tím pádem šla dolů i cena ropy. A to o více než o dolar a 60 centů - jak v Londýně, tak v New Yorku.

Polské město Mlawa se možná stane centrem výroby korejských plazmových televizorů v Evropě. Pomýšlí na to firma LG Electronics. O možné investici jednal s vedením firmy v Soulu polský ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszewicz. Šance na to, že korejský koncern bude v Polsku investovat, odhadl na několik desítek procent. Představy o rozsahu investice jsou ale zatím mlhavé. Její hodnota se odhaduje na několik desítek až několik set milionů dolarů. Korejská firma už v Mlawě investovala do modernizace stávající továrny 18 milionů dolarů. S výsledky dosavadní investice je spokojena, ale podle svého vedení čeká na dodatečné pobídky k dalším investicím.

Obyvatelům Lovosic se nelíbí záměr společnosti Lidl vykácet stromy před svou rozestavěnou prodejnou. Jak říká zpravodaj Miroslav Zimmer, ochránci přírody se chtějí proti rozhodnutí radnice odvolat ke Krajskému úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Zimmer o kácení stromů

Lihovary s napětím očekávají zájem lidí o pálení ovoce. Letos se totiž do cen pálenky promítne dvojí zvýšení cen. V lednu vzrostla spotřební daň z 95 korun na 133 koruny za litr. Po vstupu do Evropské unie stoupla i Daň z přidané hodnoty, které si palírny účtují. Jestli to sadaře odradí od toho, aby své ovoce přinesli do oficiálních palíren, si ale Jiří Koňařík - výrobní ředitel společnosti Jelínek Vizovice - netroufl odhadnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Koňařík o dani

A ještě tu mám dobrou zprávu pro milovníky medu. Toho bude letos mnohem více než loni. Český svaz včelařů odhaduje, že výnos dosáhne až 8 tisíc tun. Zatímco loni to bylo jen něco málo přes 6 tisíc tun. Včelaři také doufají, že přibude včelstev, protože rok byl abnormálně bohatý na roje.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme