Ekonomické informace 27. 02. 2002

Evropská komise dnes znovu propere české hutnictví. Jak před časem uvedl v Praze její hlavní vyjednavač Rutger Wissels, plán české vlády na jeho restrukturalizaci schválí v případě, že ocelárny sníží kapacitu výroby a státní podpora nepřekročí rozumnou výši. Českou delegaci vede náměstek ministra průmyslu Miroslav Somol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fluidní kotel

fluidní kotel | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

M.Somol: Hutě do Bruselu

Postoj Bruselu k našemu hutnímu se nelíbí odborářům Nové huti a Vysokých pecí Ostrava. Neodvolali proto stávkovou pohotovost. Nejvíce jim vadí, že vláda nerespektovala jejich požadavky na změnu plánu předkládaného Evropskou unií, což podle odborového tajemníka Nové Huti Vladimíra Dragona ohrozí změny v ocelářství a může ho i zlikvidovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V.Dragon:Stávková pohotovost trvá

Československá obchodní banka podala na společnosti ze skupiny japonské banky Nomura žalobu kvůli Českému pivu. Žalobu podala u Obvodního soudu pro Prahu 1 a v Londýně. Při transakci České pivo skupina Nomura získala od bývalé IPB většinové balíky pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast, aniž by za ně podle ČSOB zaplatila. Podle Nomury jsou vznesená obvinění neopodstatněná.

V lednu cestovalo vlakem o 4 procenta více lidí než před rokem. Vlaky přepravily síc cestujících přepravily, přestože je cestování po železnici od nového roku výrazně dražší. Tržby se zvedly přibližně o 108 milionů korun. Odboráři je však zpochybňují a svádějí na masivní nákup zákaznických karet. Ty však mají na zvýšených lednových tržbách podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského pouze čtvrtinový podíl:

Přehrát

00:00 / 00:00

P.Šťáhlavský: Zákaznické karty

Na 1. května příštího roku chce britský premiér Tony Blair údajně vypsat referendum o vstupu země do eurozóny. S odvoláním na Blairovy spolupracovníky to tvrdí britská média. Jak informuje náš zpravodaj Milan Fridrich, Brusel sleduje britskou diskusi o euru s velkou pozorností.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: Referendum o euro

Nezaměstnanost v Polsku se vyšplhala na 18% . Skutečnost tak předčila pesimistické předpovědi ekonomů. Počet nezaměstnaných je podle polského statistického úřadu nejvyšší od zavedení politických a ekonomických změn na začátku 90.let. Z Varšavy informuje náš zpravodaj Pavel Novák.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme