Ekonomické informace 3. 4. 2001

Ekonomické informace dnes sestávají ze zpráv o jednání vlády, o naději družstevníků záložny Pria na získání části vložených peněz s pokračujících jednání o vrácení ruského dluhu České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda souhlasí s velkým třeskem a ministři Grégr a Mertlík mají dopracovat jeho financování. Ministr průmyslu a obchodu chce do ekonomiky napumpovat 265 miliard korun, které by měly letos přispět ke čtyřprocentnímu růstu a v roce 2002 dokonce k pěti až šesti procentům. Plán počítá s příjmy z privatizace, s půjčkami od bank a s penězi z fondů Evropské unie. Uvažuje také o vydávání dluhopisů Fondu národního majetku, o tom ale ministr financí nechce slyšet.

Vláda prosazuje takzvaný švédský model důchodového systému. Bude založen na osobních účtech, takže umožní vypočítat důchody podle toho, kolik kdo do systému přispěl. Každý bude moci odejít do důchodu po odpracování minimálního počtu let, čím později, tím bude jeho penze vyšší. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla je přesvědčen, že současné příjmy systému budou dostatečné i po jeho změně.

Pavel Kohout, analytik PPF, považuje za rozumné oddělení důchodového rozpočtu od rozpočtu státního, ale upozorňuje, že reforma v této podobě není řešením hlavního problému.

Do konce letošního roku by 4 600 členů brněnské družstevní záložny Pria, která je pod nucenou správou od ledna loňského roku, mohlo získat peníze ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen. Členská schůze družstevníků totiž schválila uhrazovací povinnost, která byla podmínkou pro vyplacení peněz. Jak uvedl nucený správce záložny Libor Bartoň, Pria se tak stala třináctou kampeličkou v zemi, jejíž členové čekají na výplatu alespoň části svých vkladů.

Po ministru financí Pavlu Mertlíkovi bude dnes v Moskvě v dobývání ruského dluhu vůči naší republice pokračovat jeho náměstek Ladislav Zelinka. Podrobnosti přidává náš moskevský zpravodaj Petr Voldán.

Ministerstvo zemědělství nesouhlasí s rozhodnutím Evropské komise zařadit Českou republiku mezi země, kde je vysoce pravděpodobný výskyt nemoci šílených krav. ČR usilovala o zařazení do kategorie zemí, kde je výskyt BSE nepravděpodobný, ač není vyloučen. Podle našeho velvyslance při EU Libora Sečky jde o negativní signál vůči obchodním partnerům České republiky mimo unii, který by u nich mohl poškodit důvěryhodnost naší země.

Mezinárodní měnový fond už tolik nevěří ekonomice Evropské unie. Předpokládaný růst hrubého domácího produktu snížil ze dvou celých devíti na dvě a půl procenta. Jak dodává zpravodaj ČRo MIlan Fridrich, fond zároveň vyzval Evropskou centrální banku, aby snížila úrokové sazby. Podle šéfa fondu Horsta Kohlera by tak měla následovat příkladu USA.

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme