Ekonomické informace 31. 3. 2006

Bankovní rada centrální banky se jednomyslně dohodla, že ponechá základní úrokové sazby beze změny. Plzeňská Škoda Holding prodala svoji další dceřinou společnost. V posledních dnech vyrazila cena ropy na světových trzích prudce vzhůru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Bankovní rada centrální banky se jednomyslně dohodla, že ponechá základní úrokové sazby beze změny. To odborníci očekávali. nicméně posední dobou členové vedení centrální banky velice často slovně intervenují proti silné koruně.

Může jim trh ještě věřit? To je otázka pro náměstka výkonného ředitele České bankovní asociace Pavla Štěpánka.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Štěpánek: Koruna

Plzeňská Škoda Holding prodala svoji další dceřinou společnost. Úzce specializovaný podnik Škoda Výzkum, který zaměstnává 125 špičkových odborníků a dosahuje tržeb přes 100 milionů korun - koupil Ústav jaderného výzkumu Řež.

Čeští podnikatelé považují za hlavní problémy podnikání nestabilní a neprůhledný daňový systém, malou konkurenceschopnost domácích podniků, nepříznivé sociální a politické prostředí a formality při zaměstnávání pracovníků.

Vyplynulo to z výzkumu společnosti Ernst & Young, která se ptala u nás a v Polsku. Obě země vyšly z výzkumu zhruba stejně. Včetně obav podnikatelů, že zásahy státu do ekonomiky jsou příliš silné. Marketingový ředitel Ernst & Young Richard Singer připomněl i pozitivní ohlasy.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Singer: Pozitiva

V posledních dnech vyrazila cena ropy na světových trzích prudce vzhůru. V Nigérii totiž pokračují obavy z teroristických útoků a možného narušení dodávek černého zlata. Kromě toho Norský ropný průmysl se obává stávek a nevypadá to, že by ve světě klesala spotřeba. To vše jsou faktory, které cenu ropy zvedají. Budou na to reagovat ceny pohonných hmot? Štěpán Pírek ze společnosti Colosseum si myslí, že bezprostředně ne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Ropa

Aktuální cena Naturalu kolem 29 korun by se měla podle analýz společnosti Colosseum udržet i v nejbližší době a benzín by tak zatím dále zdražovat neměl.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme