Ekonomické informace 31. 8. 2005

Ceny ropy pokořily další rekord. Není se proto co divit, že od října nám výrazně zdraží zemní plyn pro domácnosti. Vláda dnes projedná nový návrh zákoníku práce. Stát letos investuje 60 miliard korun do výstavby silniční sítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D8

Dálnice D8 | Foto: www.rsd.cz

Světové ceny ropy pokořily další rekord. Americká lehká ropa se vyhoupla na 70 dolarů 85 centů za barel. Ropa jde vzhůru v situaci, kdy je v Mexickém zálivu kvůli následkům hurikánu odstavena téměř veškerá těžba a na pobřeží nefungují ani velké rafinerie.

Není se proto co divit, že od října nám výrazně zdraží zemní plyn pro domácnosti. Růst cen se liší podle regionů od 16 a půl do 18 procent. Ten, kdo používá plyn pouze na vaření, bude platit přibližně o 125 korun ročně víc. Plyn využívaný na vytápění domu, ohřev vody a vaření přijde při stejné spotřebě za rok asi o 4700 korun dráž. Důvody vysvětlil předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Fiřt: Zdražení plynu

Vláda dnes projedná nový návrh zákoníku práce. Ten má ale pěknou řádku odpůrců. Prezidentovi Svazu průmyslu Jaroslavu Mílovi se nelíbí, už příprava předlohy. Připomíná, že proti znění zákona přišlo více než dva tisíce odborných připomínek. Úředníci je ale do zákona nezapracovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Míle: Zákoník práce

Opět se objevily obavy z prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Mostecká uhelná proto zřídila internetové informační stránky, na kterých se návštěvníci mohou dozvědět vše podstatné. Aby byly informace objektivní, jsou na stránkách www.spolužití.cz i odkazy na názory všech stran, které se touto problematikou zabývají.

Stát letos investuje 60 miliard korun do výstavby silniční sítě. Ministr dopravy Milan Šimonovský doufá, že to pomůže ekonomice. Právě stavebnictví spolu s průmyslem totiž táhnou naše hospodářství nejvíce nahoru. Podle Šimonovského tyto investice také sníží nezaměstnanost.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimonovský: Silniční síť

Kolem čínského textilu bublají v Evropské unii vášně. Zatímco některé státy - včetně České republiky - jsou pro zachování dovozních kvót, protože chtějí chránit své textilky, obchodníci si stěžují, že v přístavech zůstaly zablokované dodávky, které už svým čínským partnerům zaplatili.

Ovšem překračují stanovené kvóty. Britští obchodníci už například zcela vážně varovali, že na předvánočním trhu bude fatální nedostatek velice oblíbených podprsenek z Číny. To by ovšem podle náměstka ministra průmyslu Martina Tlapy mohla být šance pro naše výrobce.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Čínský textil

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme