Ekonomické informace 7. 8. 2007

Pečivo by mělo do konce roku podražit až o čtvrtinu. Letošní sklizeň obilovin a dalších zemědělských plodin vrcholí. Kvůli výskytu slintavky a kulhavky zakázala Evropská komise veškerý vývoz masa, živých zvířat a mléčných produktů z Británie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: www.jidlo-piti-ziti.cz

Pečivo by mělo do konce roku podražit až o čtvrtinu. Za chleba bychom tak zaplatili přibližně 25 korun. Za zdražením stojí rostoucí výrobní náklady a stoupající ceny obilí na evropských trzích, říká jednatel svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Musil: Ceny obilí

Letošní sklizeň obilovin a dalších zemědělských plodin vrcholí. Pěstitelé sklízejí obilí z posledních hektarů a většina se shoduje v tom, že výnosy i kvalita jsou lepší než v roce 2006. Spokojeni jsou i s výkupními cenami, které jsou až o třetinu vyšší než loni.

Kvůli výskytu slintavky a kulhavky zakázala Evropská komise veškerý vývoz masa, živých zvířat a mléčných produktů z Británie. Opatření bude platit minimálně do středy. Londýn už v první reakci na propuknutí nemoci sám zakázal veškeré exporty chovných zvířat, masa a mléka ze země i pohyb chovných zvířat na svém území. Nemoc se v Británii na konci minulého týdne objevila poprvé po šesti letech.

Česká měna posílila na nový rekord k dolaru - 20,26 Kč. Důvodem je propad amerického dolaru na světových trzích kvůli špatným výsledkům americké ekonomiky. Analytiky překvapil zejména růst nezaměstnanosti na 4,6 %. Jak říká analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank, za dolar méně než 20 korun do konce roku zřejmě platit nebudeme, záležet bude na rozhodnutí americké centrální banky, jestli sníží úrokové sazby.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožek: Rekord k dolaru

Ceny pohonných hmot dál pomalu klesají. V uplynulém týdnu litr Naturalu 95 zlevnil o 8 haléřů na 30,55 haléřů. Naftu řidiči tankovali v průměru za 28,43 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Jak říká analytik společnosti Colloseum Petr Čermák, ceny pohonných hmot u nás kopírovaly pokles ceny na burze v Rotterdamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Čermák: Ceny pohonných hmot

Hned dvakrát poslala minulý týden Komerční banka peníze na účty do jiných bank. Platby tak byly odepsány z účtů klientů banky jednou, ale na účty v jiných peněžních ústavech částka přišla dvakrát. Omyl se týká tisíců majitelů účtů. Banky proto provádějí stornování neoprávněných plateb z 1.srpna. To může trvat i několik dní.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme