Ekonomické informace 8. 12. 2005

Snadnější a levnější vstup na zahraniční kapitálové trhy budou mít zřejmě společnosti, které vydávají cenné papíry. Zastupitelské úřady v zahraničí by se měly více věnovat podpoře našich vývozců a investorů - počítá s tím vládní proexportní politika. Čínská firma Changhong vybuduje ve středních Čechách továrnu na montáž televizorů. Dnes se dozvíme, kolik lidí v listopadu hledalo práci a jak se vyvíjely spotřebitelské ceny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Členské státy Evropské unie odmítly sporný britský návrh rozpočtu na léta 2007-13 a vyzvaly Londýn, aby předložil nový. Měl by tak učinit začátkem příštího týdne.

Snadnější a levnější vstup na zahraniční kapitálové trhy budou mít zřejmě společnosti, které vydávají cenné papíry. Umožnit by jim to měla vládní novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou schválila Sněmovna. Podle generálního ředitele pražské Burzy cenných papírů Petra Koblice je nesmírně důležité, že se v novele promítla evropská legislativa o vydávání cenných papírů a prospektů. I když tam prý už měla dávno být.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Koblic: Novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu

Česká bankovní asociace a Ministerstvo financí podepsaly dohodu o změnách v bankovním sektoru. Z jejího znění vyplývá, že banky by měly přestat účtovat některé poplatky, měly by oznamovat změny ceníků měsíc předem a ceníky by měly přidávat k uzavíraným smlouvám. Brzy by měl také začít pracovat finanční ombudsman.

Vláda schválila proexportní politiku, kterou předkládalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Znamená to, že zastupitelské úřady v zahraničí by se měly více věnovat podpoře našich vývozců a investorů. Větší pozornost při zahraniční expanzi získá sektor služeb a pomoci se dočkají i menší podniky.

Jeden z největších čínských výrobců elektroniky firma Changhong vybuduje ve středních Čechách novou továrnu na montáž televizorů. Memorandum o investici dnes za účasti premiérů České republiky a Číny podepíší předseda představenstva společnosti Zhao Yong a generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda. Do nového závodu, který by měl začít s provozem už příští rok, investuje čínská firma v první fázi téměř 245 milionů korun. Mluvčí CzechInvestu Jana Víšková vysvětluje, že práci by tam mělo najít až 300 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Čínská investice ve středních Čechách

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o tom, kolik lidí bylo v listopadu bez práce. Michal Brožka z Raiffeisen Bank odhaduje, že nezaměstnanost zůstala na své říjnové úrovni - tedy na 8 a půl procentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Nezaměstnanost

Spotřebitelské ceny v listopadu buď stagnovaly, nebo dokonce mírně klesaly - v průměru o jednu desetinu procenta. Odhaduje to hlavní ekonom Volksbank CZ Vladimír Pikora. Svůj odhad zdůvodňuje poklesem cen pohonných hmot během uplynulého měsíce. Přesné údaje o české inflaci má dnes zveřejnit Český statistický úřad a Pikora dodává, co by znamenalo, pokud by se ukázalo, že očekávání ekonomů o poklesu cen byla mylná.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Spotřebitelské ceny

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme