Ekonomické informace 8. 4. 2002

Česká republika začne využívat prostředky pro zemědělství a rozvoj venkova z evropského fondu SAPARD. Dnešní mimořádná valná hromada Českých radiokomunikací projedná návrh na snížení základního jmění společnosti, rozhodnutí o prodeji podílů v dceřiných společnostech RadioMobil a Contactel a prodeji hlavní obchodní činnosti ČRa. Ostravská Nová huť počítá se sloučením se společností Vysoké pece Ostrava, největším tuzemským výrobcem surového železa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Česká republika začne využívat prostředky pro zemědělství a rozvoj venkova z evropského fondu SAPARD. Jak oznámil ministr zemědělství Jan Fencl, od 15. dubna do 15. května bude fond přijímat žádosti o podporu. K dispozici jsou 2 a půl milardy korun od Evropské unie a 700 milionů korun ze státního rozpočtu. Každý projekt musí podnikatel hradit z 50 procent, druhou polovinu dostane až po jeho dokončení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fencl o fondu

Dnešní mimořádná valná hromada Českých radiokomunikací projedná návrh na snížení základního jmění společnosti, rozhodnutí o prodeji podílů v dceřiných společnostech RadioMobil a Contactel a prodeji hlavní obchodní činnosti ČRa. Hromadu svolalo představenstvo na žádost minoritního akcionáře Netla Management Limited.

Ostravská Nová huť počítá se sloučením se společností Vysoké pece Ostrava, největším tuzemským výrobcem surového železa. Spojením obou firem se podle mluvčího NH Iva Čelechovského posílí provozní kapitál huti a vytvoří se předpoklady pro vyšší efektivitu. Úspory za správu a údržbu odhaduje vedení NH na 100 miliónů korun ročně. Další úspory vyplynou z toho, že v rámci jediné společnosti budou dodávky surového železa bez daňových operací. Program finanční restrukturalizace projedná nyní vedení společnosti s ministerstvem průmyslu a obchodu.

Nejméně 100 domácností a 50 drobných podnikatelů v Brně nyní čelí hrozbě, že přijdou o majetek, protože neplatí za elektřinu. Celkem nyní odběratelé dluží společnosti téměř 875 milionů korun. Pohledávky, které prošly soudním řízením, začala Jihomoravská energetika postupovat soukromé exekutorské firmě. Informuje finanční ředitel společnosti Jiří Růžička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Růžička o exekucích

Expandovat ve větší míře do zahraničí se snaží českobudějovická Slévárna litiny Motoru Jikov. Společnost patří do skupiny M.I.C.B., která sdružuje především strojírenské podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Mls o Slévárně

Už za týden mohou lidé žádat o zvýhodněný úvěr na pořízení bytu. Žadatelé mladší 36-ti let mohou získat až 200 tisíc korun. Poskytnuté peníze se úročí třemi procenty ročně a jsou splatné do deseti let. Podle Aleny Panáčkové ze Státního fondu rozvoje bydlení budou příslušné žádosti k vyzvednutí nejen v Praze a v Olomouci na pracovištích fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alena Panáčková o úvěru

Mediální koncern bavorského magnáta Lea Kircha dnes podle všeho oznámí platební neschopnost. Na mrtvém bodě totiž uvázla jednání o překlenovacím úvěru, který by umožnil společnosti, ovládající většinu německého televizního trhu splatit část úroků a pohledávek ve výši šest a půl miliardy eur. Podrobnosti má náš berlínský zpravodaj David ŠŤáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o Kirchově impériu

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme