Hospodářská komora chce kvůli energiím zřídit krizový štáb. Má zmapovat legislativní možnosti

Hospodářská komora navrhuje okamžité zřízení krizového štábu, který by řešil aktuální situaci na trhu s energiemi, jež rychle zdražují. Zúčastnit by se ho měli zástupci politických stran, s klíčovým zapojením vlády, dosluhující i nové. Ve středu to řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Krizový scénář by měli společně hledat podnikatelské reprezentace s nejvyššími činiteli odpovědných resortů, Energetického regulačního úřadu, Operátora trhu s elektřinou až po dodavatele energií, dodal Dlouhý.

Největší dodavatel plynu innogy zvýší od 20. listopadu cenu, u základního produktu o 10,6 procenta

Číst článek

Jednání krizového štábu by podle něj mělo být denně. Cílem je zmapovat veškeré legislativní nástroje v České republice i Evropské unii, které lze využít k řešení krizového stavu, ochránit trh a nalézt řešení proti překotným cenovým výkyvům. Zásadní je mít připraven scénář pro krizovou situaci, který by ochránil koncové odběratele, dodal Dlouhý.

„Vláda, celá politická reprezentace a Energetický regulační úřad musí jednat rychle, situaci je třeba nyní urgentně řešit a rychle stabilizovat. ERÚ by mělo také prošetřit situaci na trhu, zda dodavatelé mají zasmluvněné dostatečné dodávky elektřiny. Důležitá bude také otázka ceny a zajištění dodávek těmto odběratelům v dalších měsících,“ sdělil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Rychlý růst cen energií na trzích znepokojuje řadu firem, zejména pak z průmyslu. „Problematiku budeme chtít otevřít i na pondělní mimořádné tripartitě,“ poznamenal.

Emisní povolenky

Dlouhý řekl, že by se měl upravit povinný příspěvek na obnovitelné zdroje energie, na který v platbě za elektřinu přispívá každý odběratel. Příspěvek tvoří 13,5 procenta z ceny elektřiny a spadá do kategorie regulovaných položek ceny za elektřinu, tedy těch, o nichž rozhoduje Energetický regulační úřad.

Evropská komise řeší, jak zastavit růst cen energií. Odmítá ale regulaci trhu s emisními povolenkami

Číst článek

Obdobný model zavádí Německo. Tato úprava povinného příspěvku podléhá notifikaci, ale je pravděpodobné, že po vzoru Německa by notifikace byla bez problémů a poměrně rychle. Úpravu příspěvku může stanovit vláda nařízením bez odkladu, podotkl.

Mezi zvažovanými opatřeními upozornil na stanovení stropu ceny emisní povolenky. Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem Evropské unie k omezování emisí skleníkových plynů a byl zprovozněn v roce 2005.

Odhad Evropské komise byl, že cena povolenek bude v roce 2030 30 až 40 eur za tunu CO2. Za poslední rok se cena povolenek ale zhruba zdvojnásobila a je na ceně více než 60 eur. Přispěly k tomu podle expertů ambicióznější cíle pro snižování emisí a rekordní ceny plynu.

Zrušení DPH

Zvažovat lze podle Dlouhého i opatření na národní úrovni. Mezi ně patří dočasné zrušení daně z přidané hodnoty u energie. Opatření je ale mířeno na zabránění dopadu zvyšování cen hlavně u domácností. Legislativně by tato změna mohla být připravena až k novému roku, není to otázka několika dnů, dodal Dlouhý.

Končí Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií

Číst článek

Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se zhruba 900 000 odběrných míst, ve středu oznámila, že se rozhodla ukončit dodávky elektřiny a plynu zákazníkům. Podle společnosti je důvodem přetrvávající extrémní růst ceny energií na velkoobchodních trzích.

Ukončení činnosti Bohemia Energy dopadne podle Dlouhého kromě domácností také na malé a střední podniky. „Nikdo se nemusí bát odpojení dodávek. Ekonomické dopady na firmy a sociální dopady na domácnosti však budou tvrdé,“ obává se šéf Hospodářské komory.

Příčinou krachu Bohemia Energy je podle něj patrně neprozřetelná obchodní politika a nedostatečné zajištění proti cenovým výkyvům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme