EU se nemůže shodnout, zda nechat Řecko zbankrotovat

V Evropské unii propukl tvrdý spor o řecký státní bankrot. Evropská centrální banka je ostře proti takzvané restrukturalizaci řeckých dluhů, tedy řízenému státnímu bankrotu. Šéf banky Jean-Claude Trichet podle listu Financial Times kvůli tomu naštvaně opustil jednu ze schůzek ministrů financí zemí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká banka v Athénách.

Řecká banka v Athénách. | Zdroj: Reuters

Řecko by se mělo s investory dohodnout na odkladu splatnosti svých dluhů. Prohlásil to šéf států platících eurem Jean-Claude Juncker. Prodloužení splátek je považováno za jednu z forem bankrotu. Podle Junckera ale Řekové nejdřív musejí splnit své sliby ohledně rozsáhlé privatizace státního majetku.

Tvrdě proti jakémukoliv náznaku bankrotu je ale Evropská centrální banka. Podle ní je finanční systém stále příliš křehký a řada evropských bank by řecký bankrot nemusela přežít. Podle většiny ekonomů přitom Řecku prodloužení splátek stejně nepomůže. Země prý bude muset dřív nebo později podstatnou část svých dluhů úplně škrtnout.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme