EU se shodla na velkoobchodních platbách, zrušení poplatků za roaming nic nebrání

Evropská unie odstranila poslední překážku na cestě ke zrušení roamingových poplatků. Zástupci Evropské komise, parlamentu a členských zemí se shodli na podobě velkoobchodních plateb pro operátory. Jejich dohodu musí ještě formálně schválit členské státy a europarlament. Plánovanému zrušení roamingu v Evropské unii od června letošního roku ale už nic nebrání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chytrý telefon (ilustrační foto)

Chytrý telefon (ilustrační foto) | Foto: pixabay.com | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Dohoda na výši velkoobchodní plateb byla klíčovou podmínkou pro odstranění roamingových poplatků pro zákazníky. Stanoví maximální cenu, kolik si operátoři budou moci mezi sebou účtovat za volání, posílání textových zpráv a využívání mobilních dat v zahraničí.

Zatímco u telefonování a esemesek bude tento strop stanoven pevně, u mobilního internetu se bude v následujících pěti letech postupně snižovat. Toto opatření má umožnit, aby od letošního 15. června mohli Evropané při cestě do jiné unijní země používat svůj mobilní telefon za stejné ceny jako doma.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme