Evropská komise chce snížit DPH u některých služeb

Levnější jídlo v restauracích, čištění oblečení, nebo také hudba na CD. To by mohl přinést návrh Evropské komise na rozšíření seznamu výrobků a služeb zařazených do nižší sazby DPH. V Bruselu dnes komisař pro daňové a celní otázky Lászlo Kovács představil první část návrhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise navrhuje změnu direktivy o sazbách DPH. Nižší - až pětiprocentní - sazbu daně by mohly účtovat například restaurace nebo firmy nabízející služby, které se dají využít jen a jen v místě jejich poskytnutí. To mohou být například čistírny, opravny oděvů a bot, nebo také kadeřnictví.

Nižší sazbu by mohly členské státy uplatňovat také na širší okruh lékárenského zboží - například na jednorázové dětské plenky. Levnější by mohly být díky nižší dani některé pomůcky pro tělesně postižené. Například klávesnice pro psaní Baillovým písmem nebo auta pro paraplegiky. Na podzim chce Evropská komise navrhnout uplatňovat nižší sazbu DPH také v případě ekologicky šetrných výrobků, hudebních nosičů a DVD.

"Je důležité, že tento omezený balíček návrhů nezpůsobí žádný zvrat v konkurečním prostředí na společném unijním trhu," řekl eurokomisař pro daně a celní unii Laszló Kovács. Návrhy Evropské komise ještě musí posoudit europoslanci a jednomyslně by s nimi také musely souhlasit členské státy. Jejich odpovědi čeká komise příští rok na jaře.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme