Evropská komise chce zdražit igelitové tašky v obchodech zvláštní daní

Svět si už neví rady, co s použitými plastovými taškami a sáčky. Evropská komise proto uvažuje o tom, že na běžné plastové výrobky uvalí speciální daň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitové tašky v Česku končí mnohdy v odpadkovém koši anebo samotné slouží jako nádoba na odpad.

Igelitové tašky v Česku končí mnohdy v odpadkovém koši anebo samotné slouží jako nádoba na odpad. | Foto: Tomáš Adamec

Plast je už několik desetiletí levnou náhradou klasických materiálů, jako jsou papír, dřevo, sklo nebo ocel.

K mnoha jeho užitečným vlastnostem patří i trvanlivost, která se ale po použití plastu stává jeho obrovskou nevýhodou a složitým problémem.

Než se třeba i ten nejobyčejnější plastový sáček rozloží, trvá to desetiletí. Nejenže hyzdí životní prostředí, ale jsou pro ně vysloveně škodlivé. A dokonalou recyklací projde jen část tohoto odpadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o návrhu Evropské komise zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Evropská komise dokonce spočítala, že obyvatelé Unie v roce 2010 použili 95 miliard plastových sáčků a přes 90 procent z nich jen jednou.

V lepším případě je hned po prvním použití hodili do odpadkového koše, v tom horším někde pohodili. Sáčky zůstaly ležet volně v prostředí, odkud se dostávají do řek a oceánů, tam vstupují do potravinového řetězce a přes ryby až lidem na talíř. Plasty přitom obsahují karcinogenní látky.

České ministerstvo financí se k návrhu staví skepticky

Ale k dani na plastové pytlíky je ještě asi daleko. Konkrétní návrh zákona má komise předložit do léta.

České ministerstvo financí už o této iniciativě ví a staví se k ní skepticky, protože to podle něj bude administrativně složité, přitom výnos bude minimální.

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba je nutné zvážit, jestli se těžko rozložitelné látky nedají v přírodě omezit jinak než daněmi.

Paradoxní ale je, že zdánlivě ekologičtější papírové sáčky zatěžují životní prostředí ještě víc. Při jejich výrobě se totiž spotřebuje třikrát víc energie a spousta vody.

Rázně problém s plastovými pytlíky vyřešila Keňa - prostě je zakázala.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme