Evropská komise míní vyvolat novou průmyslovou revoluci

Evropská komise v Bruselu zveřejní návrh balíčku energetických opatření - představitelé komise mluví o "nové průmyslové revoluci", která by měla snížit emise skleníkových plynů, stanovit cíle pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a zároveň liberalizovat evropský trh s energií. Návrhy ale budí kritiku ještě před dnešním zveřejněním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Evropa nemůže do budoucna počítat s levnou zajištěnou energií, uvádí mimo jiné v dokumentu Evropská komise. Sedmadvacítka musí podle jejích představ liberalizovat svůj energetický trh, protože jinak nelze vytvořit efektivní systém hospodaření. V tomto bodě zatím většina zemí zaostává za závazky, které si stanovila.

Závislost Unie na vnějších zdrojích bude růst, a také proto se musí více investovat do energetické účinnosti a hledat úspory. Unie by zároveň měla do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého o 20 procent v porovnání s rokem 1990. To se může zdát jako ambiciózní cíl.

Například představitelé hnutí Greenpeace už ale nyní mluví o tom, že takový cíl nestačí. Světový fond na ochranu přírody pak vyzývá sedmadvacítku, aby se zavázala k třicetiprocentnímu snížení emisí do roku 2020. Mezi průmyslníky naopak rostou obavy, že podobné závazky sníží schopnost evropského průmyslu čelit náporu levné asijské, ale i americké konkurence.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme