Falešná zpráva o výbuchu v Bílém domě způsobila na pár minut propad na burze

Počítačoví útočníci ukradli heslo k účtu zpravodajské agentury AP na síti Twitter a poslali z něj falešnou zprávu o výbuchu v Bílém domě. Podle ní se v sídle prezidenta USA ozvaly dvě exploze a prezident Barack Obama je zraněný. Zpráva způsobila dočasně propad na finančních trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Fotobanka stock.xchng

Agentura AP zprávu téměř ihned po zveřejnění dementovala a prostřednictvím svého mluvčího vzkázala, že zablokovala svůj účet, který sledují skoro dva miliony lidí.

Několik minut však stačilo, aby na ni zareagovaly akciové trhy. Například Dow Jones se v okamžiku, kdy poplašná zpráva vyšla, propadl o 140 bodů a výnosy dluhopisů prudce klesly. Trvalo asi deset minut, než se vše vrátilo zase k normálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o případu přinesl redaktor Pavel Polák

Rozruch byl také na obří komoditní burze v Chicagu. Agentura Reuters odhaduje, že dočasná ztráta tržní kapitalizace indexu S&P 500 se kvůli této události pohybuje kolem 136 miliard dolarů.

Podle sociologů a ekonomů oslovených zahraničními agenturami jsou investoři po nedávném útoku v Bostonu obzvlášť nervózní.

Falešná zpráva se navíc týkala přímo amerického prezidenta, takže reakce na trzích byla právě proto nevídaně dramatická. Některé obchodníky podle CNBC okamžitě napadlo, že jde o terorismus, což má vždycky přímé a negativní dopady na akciové trhy.

K útoku se hlásí přívrženci syrského prezidenta Asada

Heslo od účtu prý útočníci ukradli jednomu z novinářů AP. Jak, to se zatím neví. K útoku se přihlásila takzvaná Syrská elektronická armáda, která podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Tato skupina v minulosti napadla i počítače dalších médií včetně například BBC a její obětí se stala i další významná tisková agentura Reuters, z jejíhož napadeného účtu odcházely smyšlené informace o válce v Sýrii. To se stalo loni.

V únoru 2011 se hackeři dostali počítačů amerického akciového trhu Nasdaq. Samotné nákupy a prodeje technologických titulů, které jsou na Nasdaqu, to ale příliš neovlivnilo.

Čerstvý případ útoku na účet na Twitteru by se dal najít ve fotbalovém prostředí, postihl prezidenta FIFA Seppa Blattera. Útočníci dali světu vědět, že šéf mezinárodní fotbalové federace odstupuje a že je zamotaný do velkého korupčního případu.

Martin Hromádka, Pavel Polák, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme