Firmy dosud nevyčerpaly 93 miliard z bruselských fondů

Evropské fondy se v době finanční recese mohou stát pro české podnikatele zdrojem peněz pro další rozvoj firem. Jen z operačního programu Podnikání a inovace by mohli čerpat spolu se státní spoluúčastí do roku 2013 až sto miliard korun. Od roku 2007 přitom firmy vyčerpaly jen sedm procent této částky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Program je zaměřený na malé a střední podniky. Podnikatelé mohou žádat o dotace například do firemního IT, marketingu, technologických inovací, na nákup nových strojů nebo na rekonstrukci výrobních hal. Mohou také žádat o úvěr na záruky a další bankovní produkty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čerpání dotací z evropských fondů mluvili na Rádiu Česko mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský a prezident Hospodářské komory Petr Kužel

Pomalé čerpání dotací přiznává i mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, které má program na starosti, Tomáš Bartovský. Přesto věří, že zvládneme včas vyčerpat celou částku.

"Počáteční čerpání bylo skutečně pomalé. Výrazně se ale zrychluje ve druhé polovině rozpočtového období," řekl Bartovský. Největším problémem jsou podle něj chyby v žádostech.

Chyby v žádostech stály desítky miliard

"Jen kvůli formálním chybám jsme museli zamítnout žádosti o desítky miliard korun. Roli také hraje finanční a hospodářská krize. Podniky přehodnocují plány na modernizaci, a proto také tolik nežádají," uvedl Bartovský.

Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela se už situace radikálně mění a chyb už zdaleka tolik není. Komora nabízí pomoc podnikatelům na svých internetových stránkách a pořádá pro ně školení.

"Nový balík žádostí už nebude vykazovat tolik formálních chyb, protože jak podnikatelé samotní, tak i jejich poradci se už v novém modu naučili postupovat," řekl Kužel.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme