Globální ekonomická krize začíná ohrožovat polské skláře

Polské sklárny začaly propouštět. Doléhají na ně dopady globální světové krize. Polské sklo se vyváželo především na americký trh. Nejznámější polské sklárny v Krosně už propustily 1500 zaměstnanců a dalších 800 dostalo před Vánoci výpověď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklo obarvené kobaltovou modří

Sklo obarvené kobaltovou modří | Foto: Arpingstone.

V padesátitisícovém městě, které bývalo vzorem politiky zaměstnanosti, přibudou po Novém roce celkem tři tisíce lidí bez práce. Pro některé rodiny byly místní sklárny jediným zdrojem příjmu.

Budoucnost polských sklářských hutí ohrožuje prudký pokles poptávky na americkém trhu a čínští výrobci, kteří zaplavili světové trhy levným sklem.

Značné problémy hlásí také polské automobilky a firmy, které jsou s tímto průmyslem spojeny - jako jsou například výrobci tlumičů. Polská vláda už přestala šalebně uklidňovat občany, že krize se jich nedotkne.

I v České republice je sklářský průmysl v krizi. Nejviditelnější je kolaps sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading.

Přečtěte si také:
Porcela Plus jde do konkurzu
Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na poděbradskou sklárnu
Skláři ve Světlé na Sázavou začali dávat výpovědi
Ministr práce slíbil pomoc lidem z uzavřených skláren
V Praze protestovali skláři

Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme