Inflace stále klesá, lidí bez práce ale přibylo

Růst inflace v České republice je stále nižší. Spotřebitelské ceny v červnu opět zpomalily meziroční růst a dostaly se na rekordní hodnotu 1,2 desetiny procenta. Je to nejnižší míra inflace zhruba za poslední tři roky. V meziměsíčním srovnání ceny letos již počtvrté klesly, tentokráte o tři desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Údaje o vývoji cen dnes zveřejnil Český statistický úřad. Důvody nízké inflace Radiožurnálu vysvětlila mluvčí ČSÚ Jana Bondyová. "V převažující míře je to poklesem cen potravin, zejména u čerstvé zeleniny, kde meziměsíční pokles byl více jak 11 procent, u ovoce, kde byl pokles téměř pět procent, další pokles cen masa - skoro dvě procenta a brambor. Určitý vliv má také odlišný vývoj inflace v loňském roce a v letošním a také silná koruna, která zlevňuje veškeré dovozy zboží."

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bondyová - příčiny nízké inflace

Nezaměstnanost se nepatrně zvýšila - červnu stoupla na 8,7 procenta. V předchozích čtyřech měsících se přitom snižovala. Práci dnes nemá 454 tisíc lidí. Podle analytika Patria finance Davida Marka je červnový růst nezaměstnanosti způsoben náporem čerstvých absolventů škol, kteří hledají práci.

"V předchozích letech se nicméně podařilo tento nápor zachytit a kompenzovat zvýšenou nabídkou volných pracovních míst díky příznivému vývoji české ekonomiky. Letos hospodářský růst mírně zpomalil a to také zamezilo možnosti kompenzovat obvyklý sezonní přírůstek uchazečů o zaměstnání. Očekáváme, že ke konci letošního roku se míra nezaměstnanosti opět dostane nad hranici devíti procent," řekl Radiožurnálu Marek.

Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme