Irsko je spokojeno s Poláky přijíždějícími za prací

Na zeleném ostrově našlo po vstupu Polska do Unie zaměstnání už 120 tisíc Poláků a jejich počet stále roste. Poláci proto Irsko nazývají Ostrovem splněných snů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: europa.eu.int

Do Irska už neodjíždějí jen polští stavební dělníci, číšníci nebo uklizečky, ale také inženýři, lékaři, zdravotní sestry, informatici, architekti, umělci nebo vysokoškolští učitelé. Jejich průměrný plat zhruba pětinásobně převyšuje mzdu v Polsku - pohybuje se kolem tří tisíc eur měsíčně.

Podle statistik si už třetina polských imigrantů v Irsku pořídila vlastní bydlení. "Poláci jsou neobyčejně vzdělaní, ambiciózní a pracovití, jsou chloubou své země, jen ať jich přijede ještě více," řekla listu Rzeczpospolita irská prezidentka Mary McAleesová.

Podle vládních odhadů bude Irsko potřebovat v příštích 15 letech až milion imigrantů, aby udrželo dosavadní vysoký hospodářský růst.

Trh práce pro obyvatele nových členských zemí od prvního května částečně otevře také Francie - včera to polskému premiérovi Marcinkiewiczovi slíbil francouzský ministerský předseda Dominik de Villepin.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme