Jedenáct zemí Evropy chce zdanit bankéře a finančníky, Česko k nim nepatří

Evropa chce uvalit novou daň na bankéře a finančníky. Na zavedení takzvané daně z finančních transakcí se shodlo 11 zemí Evropské unie. Česko se k návrhu odmítlo přidat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Konkrétní podobu daně dnes zveřejnila Evropská komise. Podle ní zúčastněným zemím přinese ročně 30 až 35 miliard eur, tedy možná až 890 miliard korun.

„Daň z finančních transakcí omezí nezodpovědné obchodování na finančních trzích", tvrdí eurokomisař pro daně Algirdas Šemeta.

Podle Bruselu by měly banky vedle toho přispět na svou případnou další záchranu. Kvůli krizi zaplatily země unie za své banky stovky miliard eur.

Česko a další kritici namítají, že banky náklady na daň přenesou na své zákazníky, tedy na běžné střadatele. Těm prý kvůli tomu zdraží bankovní služby.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme