Kolektivní vyjednávání v OKD opět zkrachovalo, odbory zvažují stávku

V těžební společnosti OKD se ani dnes nepodařilo uzavřít kolektivní vyjednávání. Vedení firmy odmítlo návrh kolektivní smlouvy pro další roky a o dalším osudu rozhodnou přímo horníci na šachtách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Zdroj: ČTK

Návrh kolektivní smlouvy nejprve od zprostředkovatele odmítly odbory a vyhlásily stávkovou pohotovost. A teď nesouhlasí ani vedení OKD.

Firma sice navrhuje další změny, avšak odboráři považují dohadování o tzv. velké kolektivní smlouvě za zmařené, a to už je v podstatě prostor pro vyhlášení stávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O krachu kolektivního vyjednávání v OKD mluvil Martin Knitl

Vedení OKD stále hledá kompromis a nabízí zachování tarifních platů plus k tomu až 4 procenta za plnění plánu.

Avšak odboráři už jen odkazují na příští týden, kdy budou hornícii hlasovat o dalším postupu. Bude to specifické referendum, kde emoce zvedají úvahy o financích na Vánoce nebo zimní dovolené. Tedy úvahy o jakýchsi 13. a 14. platech, kterých se odbory nehodlají vzdát.

Vedení OKD nabízí tuto část mezd nahradit podílem zaměstnanců na hospodaření celé firmy.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. Firma zaměstnává téměř 13.000 lidí a je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Referendum rozhodne o smlouvě i o stávce

A tak v referendu horníci rozhodnou, zda přijímají navrhovanou kolektivní smlouvu, nebo ne. Jinými slovy, jestli souhlasí s případnou stávkou.

Případná stávky by pak mohla ovládnout nejen Důl Paskov, který má skončit v příštím roce, ale i další doly na Karvinsku.

„Po sérii pracovních jednání se zástupci odborových organizací předsedy návrh mediátora jsme nahradili naším vlastním návrhem,“ uvedl Marek Síbrt mluvčí společnosti OKD. „Náš návrh ve velké části vychází z toho, co nám zprostředkovatel předložil.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyjednávání kolektivní smlouvy mluvili Marek Síbrt mluvčí společnosti OKD a předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík

„Na příští rok ponecháváme mzdové tarify na stejné úrovni jako v roce 2013 a zároveň zaměstnancům nabízíme navíc 4 procenta za plnění plánu v objemu těžby v roce2014 adalší 2 procenta za něco, čemu říkáme bezpečná těžba, to znamená ukazatele týkající se bezpečnosti práce,“ zdůraznil Síbrt.

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík připomněl, že slíbili zaměstnancům, že o posledním návrhu rozhodnou sami zaměstnanci.

Současně zdůraznil, že odbory neodstoupili od zachování 13. a14. platů. „Zprostředkovatel dal svůj návrh,m zaměstnavatel odmítl a dal svůj návrh. Tam příplatky na Vánoce nejsou, místo toho podíly na zisku. Takže nahrazeno to určitým způsobem je, nicméně je nebezpečí, že kdyby byly krizové doby, tak by mzdy poklesly,“ poznamenal Pytlík.

Jak Síbrt, tak Pytlík jsou optimisty a věří, že obě strany nakonec dohodu naleznou a kolektivní smlouvu uzavřou.

OKD, a.s. - základní údaje o těžbě a počtu zaměstnanců | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Milan Kopp, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme