‚Výsledky jsou uspokojivé.‘ Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí zisk meziročně o 24,9 procenta

Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 24,9 procenta na dvě miliardy korun. Celkové výnosy byly v prvních třech měsících nižší o 5,3 procenta, dosáhly 7,4 miliardy korun. Provozní náklady klesly o 1,5 procenta na 4,3 miliardy korun. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, zveřejnila ve čtvrtek neauditované konsolidované výsledky na svém webu.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 8:49 6. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

komerční banka

komerční banka | Foto: David W Černý | Zdroj: Reuters

„Navzdory zjevným dopadům pandemického prostředí jsou celkové výsledky Komerční banky za první čtvrtletí uspokojivé a některé oblasti, jako je poskytování úvěrů na bydlení, nebo služby klientům v oblasti dluhových kapitálových trhů, překročily očekávání,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Jan Juchelka.

Banka je mateřskou společností Skupiny Komerční banky a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Patří mezi přední bankovní instituce v Česku i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,35 procenta.

Úvěry klientům se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 694,7 miliardy korun. Půjčky na bydlení poskytované Komerční bankou a její stavební spořitelnou Modrá pyramida stouply o 8,7 procenta. Z toho objem hypoték KB narostl o 7,2 procenta na 248,7 miliardy korun a Modrá pyramida vykázala růst portfolia o 14,9 procenta na 66,1 miliardy korun.

Naproti tomu objem spotřebitelských úvěrů se snížil o 1,8 procenta na 38,4 miliardy korun. Objem úvěrů podnikům a jiným subjektům vzrostl meziročně o 0,6 procenta na 341,5 miliardy korun.

Vklady klientů stouply o 10,1 procenta na 985,7 miliardy korun. Vklady občanů v Komerční bance se zvýšily meziročně o 15,7 procenta na 339,4 miliardy korun. Depozita v Modré pyramidě se snížila o půl procenta na 60,5 miliardy korun. Vklady korporátních a podnikatelských klientů vzrostly o 7,5 procenta na 568,3 miliardy korun.

Snížení úrokových příjmů

Pokles provozních výnosů byl podle banky způsoben snížením úrokových příjmů, v důsledku výrazného meziročního poklesu tržních úrokových sazeb v souvislosti s ekonomickými dopady pandemické krize, včetně snížení základní měnově politické sazby České národní banky z 2,25 procenta na 0,25 procenta mezi březnem a květnem 2020.

Komerční bance během pandemie klesl čistý zisk o 45,3 procenta, vydělala 8,2 miliardy korun

Číst článek

Čisté úrokové výnosy se snížily o 14,4 procenta na pět miliard korun, čisté poplatky a provize stouply o 1,6 procenta na téměř 1,4 miliardy korun a čistý výsledek z finančních operací ve výši jedné miliardy korun byl meziročně vyšší o 70,1 procenta s tím, jak volatilita na trzích a emise dluhových nástrojů zvedaly poptávku klientů po zajištění finančních rizik, uvedla banka.

Provozní náklady klesly i přesto, že náklady na příspěvky do Fondu pro řešení krize a Fondu pojištění vkladů stouply o 7,1 procenta. Osobní náklady byly nižší o šest procent, dosáhly 1,8 miliardy korun, když průměrný počet zaměstnanců klesl o 4,3 procenta na 7820.

Konsolidovaný regulatorní kapitál pro výpočet kapitálové přiměřenosti ke konci března dosahoval 100,5 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost činila 22,5 procenta. Poměr úvěrů a depozit byl ve výši 68,9 procenta.

Výroční valná hromada Komerční banky, která se konala v dubu, v souladu s pokyny České národní banky opět souhlasila s převodem celého zisku roku 2020 na účet nerozděleného zisku minulých let. Představenstvo je připraveno ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku svolat mimořádnou valnou hromadu, která rozhodne o rozdělení dividend v objemu schváleném regulátorem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme