Konec osvobození od daně z nemovitostí pro novostavby?

O osvobození z placení daně z nemovitosti možná v budoucnu přijdou všichni majitelé novostaveb - nových bytů nebo domů. Radiožurnálu to potvrdil náměstek ministra financí pro daně Peter Chrenko s tím, že platit by bez výjimek museli i majitelé třeba jen zateplovaných bytů. Jak píše dnešní Právo, ministerstvo financí už má připravený zákon, který by tuto změnu zavedl. Resort by měl už brzo novelu předat k projednání vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozestavěný dům

rozestavěný dům | Foto: Alena Palečková

Podle Chrenka se osvobození zavedlo v době, kdy bylo potřeba nastartovat novou bytovou výstavbu. V současnosti už to ale podle něj nemá smysl: "Jedná se skutečně o nesystémové řešení. Paradoxně ten, kdo má nástavbu nového, drahého domu, neplatí daň z nemovitostí. Kdežto - kdo má starý dům a potřebuje ho rekonstruovat, to znamená, že má zvýšené náklady - musí daň platit." Obce by pak podle náměstka Chrenka na dani mohly získat víc peněz.

Poslanec ODS Petr Bratský návrh podpoří. Doba, kdy bylo potřeba zvýhodňovat stavbu nových domů, totiž podle něj už skončila: "Dneska je takový rozsah stavebních prací, že si stavební firmy stěžují na to, že nemají řemeslníky, že nemají dostatek zaměstnanců, kteří by stavěli v požadované kvalitě. Míra rozestavěnosti je obrovská a zdá se, že i Praha a její okolí už brzo bude mít dostatek bytů."

V současnosti nemusí platit daň každý majitel nového domu nebo bytu 15 let po dokončení stavby. Na finanční úřad musí jen ti lidé, kteří svoji novostavbu pronajímají.

Podle analytika Raiffeisen Bank Aleše Michla by měla změna smysl jen jako součást balíčku daňových změn: "Samostatně by tento krok byl bez většího dopadu na realitní trh, protože nové byty jsou ve velkém boomu. Dopad na domácnosti by nebyl větší než 1 000 korun za rok. Ale význam toho kroku je v tom, že bude součástí ucelené daňové reformy, nikoli vytržený z kontextu."

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme