Koruna bude podle analytiků posilovat i v dalších týdnech

Česká koruna v posledních dnech a týdnech rychle posiluje oproti euru i dolaru. Vůči evropské měně se za poslední měsíc zhodnotila o skoro čtyři procenta. Pokud si teď vyměníte na dovolenou třeba 200 eur, zaplatíte za ně oproti konci června o 250 korun míň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Česká měna se už třetí den drží pod hranicí 25 korun za euro. Na silnější hodnoty koruně pomohl zvýšený zájem zahraničních investorů o středoevropský region a také příznivý vývoj průmyslu v Německu, kam směřuje většina českého exportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory analytiků na posilování české koruny zjišťoval redaktor Tomáš Medek

„V posledních týdnech přišlo několik zpráv, které perspektivu koruny v očích investorů zlepšily, a koruna si vedla i lépe než okolní měny. Z domácí scény je pro korunu plus to, že současná vláda nadále tlačí na rozpočtové úspory a tento program už se projevil v hodnocení ratingových agentur,“ vysvětluje analytik Patria finance Tomáš Vlk.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance přičítá posilování koruny hlavně prázdninám. „Na trhu se málo obchoduje, je malá likvidita a když náhodou přijde větší obchod, tak dokáže velmi razantně strhnout kurz. V pozadí posílení nevidíme nic jiného, co by mělo českou ekonomiku táhnout vpřed,“ uvedl Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody posilování české koruny vysvětloval ve Stalo se dnes analytik Vladimír Pikora

Analytici se shodují, že s výměnou peněz na dovolenou není nutné spěchat. „Současný kurz už je relativně výhodný ke směně valut, ale v příštích týdnech zde vidím prostor pro další posílení koruny. Jak výrazné bude, to je těžko říct,“ doplnil Vlk.

Také ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next finance očekává, že koruna bude směřovat vzhůru i v dalších měsících.

„Jsem přesvědčená, že do konce roku se kurz bez potíží přiblíží minimálně ke 24 korunám za jedno euro,“ odhaduje Šichtařová.

Zásah centrální banky se zatím nečeká

Exportérům zatím silnější kurz koruny problémy nedělá. Analytik Vlk také neočekává, že by rychlé zpevnění české měny přineslo reakci ze strany centrální banky, i když je kurz silnější oproti její prognóze.

„Rozdíl není takový, aby vyvolal silnější reakci, ať už na straně snížení úrokových sazeb, nebo dokonce intervence. Ale je možné, že přijde lehčí slovní varování o tom, že centrální banka zde vidí riziko, že pokud by koruna dál posilovala, pro výhled inflace i pro ekonomiku by to nemuselo být dobré,“ míní Vlk.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme