Koruna prolomila hranici 21 korun za dolar, je nejslabší za poslední 2 roky

Česká měna oslabila vůči dolaru nad 21 korun. Nad touto úrovní byla naposledy před dvěma lety. Propadá se totiž kurz eura k dolaru a to se podepisuje i na kurzu koruny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Současnou situaci mají na svědomí hlavně negativní zprávy ze Španělska. Jeden z regionů - Valencia - požádal o finanční pomoc centrální vládu. Ta poté zhoršila prognózu pro ekonomický růst.

Podle analytika Tomáše Vlka ze společnosti Patria je dalším důvodem také oznámení Evropské centrální banky. Ta ke konci července přestane přijímat řecké dluhopisy jako takzvaný kolaterál. Přestane tedy proti nim půjčovat peníze.

Češi oslabení koruny nejvíce pocítí při cestování, ne ale nějak zvlášť významně.

„Každé oslabení koruny oproti cizím měnám samozřejmě znamená o něco dražší cestování, o něco dražší zahraniční měny. Co se ale týče kapesného, většinou tyto částky nebývají velké, takže pohyb kurzu neznamená až tak významné ztráty,“ řekl Tomáš Vlk.

Alžběta Havlová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme