Kriminalisté navrhují žalovat 26 pracovníků ČEZ

Kontrolory ze společnosti ČEZ Měření čeká s velkou pravděpodobností soud. Kriminalisté totiž navrhli státnímu zástupci obžalovat 26 lidí z útvaru netechnických ztrát z vydírání odběratelů elektřiny, za které můžou jít na pět až dvanáct let do vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Členové speciálně vycvičeného komanda ČEZu uměli vnikat do domu lidí, kteří měli na černo odebírat elektrickou energii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh obžaloby na pracovníky ČEZ shrnula redaktorka Radiožurnálu Květa Moravcová

Právě to, že komando vstupovalo na cizí pozemky a do soukromých objektů, je podle vyšetřovatelů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nezákonné.

Odhalené černé odběratele navíc měli nutit k zaplacení pokut a také k výslechům, kde na ně údajně vyvíjeli velký psychický nátlak.

Obvinění se měli nezákonné činnosti dopustit celkem ve 48 případech. Kauzou se teď bude zabývat olomoucká pobočka ostravského krajského státního zastupitelství.

Obžaloba by mohla padnout za měsíc

Státní zástupce Vít Kasík Českému rozhlasu potvrdil, že spis od policistů už dostali. O tom, jestli všechny obviněné postaví před soud, se rozhodne nejdříve počátkem března.

"Spisový materiál je rozsáhlý, má zhruba 13.000 stránek a soustu dalších příloh, takže není jednoduché to nastudovat a rozhodnout. Vzhledem k tomu, že příslušný státní zástupce věc intenzivně dozoroval, tak si myslím, že by to mohl zvládnout do měsíce, ale nelze vyloučit, že bude potřebovat i více času," vysvětlil Kasík.

ČEZ působení komanda obhajuje

ČEZ ale působení svého zvláštního útvaru obhajuje. Funguje prý proto, aby se lidem nezvyšovala cena elektřiny. Navíc se jeho zaměstnanci často dostávají do rizikových situací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem společnosti ČEZ Distribuce Jiřím Kudrnáčem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Podle ředitel společnosti ČEZ Distribuce Jiřího Kudrnáče kontroloři mají přesně dané postupy a jejich audity žádné pochybení neodhalily.

"Postupy byly ještě více zjemněny tak, aby byly naprosto korektní, aby tam nebyla sebemenší pochybnost o tom, že se pohybují v rámci zákona. Jakmile je pochybnost, naši pracovníci volají policii, postupují s policií a šetří to, že daný elektroměr neměřil elektrickou energii nebo tam byl třeba bypass," uvedl Kudrnáč vy vysílání Radiožurnálu.

Ředitel energetického gigantu Martin Roman ve firmě zřídil speciální tým, který má na činnost zmíněného útvaru dohlížet. Minulý týden také dočasně odvolal z funkce jeho šéfa Karla Vaniše. Chce prošetřit, proč měl Vaniš při pracovním výjezdu zbraň.

Podle nedávno zveřejněných videí se kontroloři černých odběrů elektřiny cvičili v armádních dovednostech. Měli mimo jiné v projít výcvikem v bojových sportech a ve střelbě.

Policisté už na podzim 2008 obvinili z vydírání tři desítky zaměstnanců společnosti ČEZ Měření a jejího útvaru pro odhalování netechnických ztrát. Proti šesti z nich bylo trestní stíhání už během vyšetřování zastaveno.

Advokát odběratelů chystá další trestní oznámení

Právník údajných nelegálních odběratelů elektřiny Jan Rytíř považuje postoupení případu státnímu zástupci za logické. Zároveň chystá další trestní oznámení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s právníkem Janem Rytířem v pořadu Stalo se dnes

Jedno podává proti vedení ČEZ kvůli nadržování, druhé je proti vedení společnosti ČEZ Distribuce kvůli údajnému porušování povinnosti při správě cizího majetku a třetí se týká týrání zvířat. Jde o usmrcenou slepici při kontroverzním výcviku členů útvaru netechnických ztrát.

O podání trestního oznámení na vedení ČEZ kvůli údajnému nadržování se právník Jan Rytíř rozhodl poté, co zveřejnil videa ze cvičení kontrolorů firmy.

"Prohlášení manažerů společnosti ČEZ a manipulace s důkazy, kterou mám zadokumentovanou, ve prospěch obviněných pracovníků společnosti ČEZ dle mého naplňuje skutkovou podstatu trestného činu nadržování," uvedl Rytíř.

Trestní oznámení kvůli údajnému porušování povinnosti při správě cizího majetku se týká klientů ČEZ, kteří odmítli uznat svůj údajný dluh, ale firma na ně nepodala trestní oznámení. Údajné dlužné peníze přitom společnost stále vymáhá a klienty odmítá připojit k elektřině.

Milan Kopp, Andrea Brtníková, Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme