Kvůli nepokojům v arabských zemích znovu roste cena ropy

Nepokoje na severu Afriky a na Blízkém východě se dále šíří a cena ropy v reakci na to znovu stoupla. V noci na dnešek barel obchodovaný na evropských trzích zdražil o dvě procenta na 114 dolarů a 33 centů.. Trhy tak reagovaly nejen na boj o moc v Libyi, ale i na šíření politických protestů do Ománu, na výzvu k reformám v Saudské Arábii, či na teroristický útok na největší rafinérie v Iráku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodníci na newyorské burze reagují na pohyb ceny akcií ropy po krizi v severní Africe

Obchodníci na newyorské burze reagují na pohyb ceny akcií ropy po krizi v severní Africe | Zdroj: ČTK

Podle analytika makléřské společnosti X Trade Brokers Jiřího Tylečka Libyi mohou v těžbě ropy nahradit jiné země. Organizace OPEC se již nabídla, že zvýší těžbu, což ale může představovat problémy s logistikou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji ceny ropy mluvil na Rádiu Česko analytik makléřské společnosti X Trade Brokers Jiří Tyleček

„Problémem ale není, že by na trzích bylo ropy málo. Pokud se podíváme na zásoby jednotlivých zemí, nacházejí se na relativně vysokých úrovních,“ říká Tyleček a pokračuje:

Omán nepatří mezi nejdůležitější producenty ropy, těží zhruba polovinu toho, co Libye. Není ani členem ropného kartelu OPEC. Takže z tohoto pohledu tady máme určitě důležitější země. Nicméně Omán je kostičkou v blízkovýchodním dominu. Propojenost arabských zemí je opravdu velká. Pokud by se objevily nepokoje v zemích, jako je Saúdská Arábie nebo Írán, problémy by byly mnohem větší.“

Právě v Saúdské Arábii 119 akademiků a aktivistů vyzvalo lid ke změně režimu.

„Saúdská Arábie se s Ruskem přetahuje o pozici světové jedničky v těžbě ropy. Je jejím největším exportérem a pokud by se tam situace vyhrotila, mělo by to opravdu dramatický dopad. Cena ropy by mohla povyskočit o desítky dolarů, dramatické by byly i dopady na ostatní finanční trhy, jako jsou akcie, komodity nebo dluhopisy. Určitě by to znamenalo velký šok, nicméně ta možnost je zatím pouze teoretická. Ještě nic nenasvědčuje tomu, že by se situace dostala do takové fáze, že by ropa ze saúdské Arábie přestala proudit,“ dodává analytik Tyleček.

V tuto chvíli se protestuje už ve dvanácti zemích severní Afriky a Blízkého východu. Uklidnění situace se hned tak nečeká.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme