Kvůli záchraně bank možná přijdou o úspory tisíce Španělů. Vlastní bankovní akcie

Tisíce Španělů možná přijdou o část svých úspor. Podle deníku Financial Times s tím počítá plán eurozóny na pomoc španělským bankám. Podle něj by měli určitý podíl pomoci zaplatit i vlastníci bank. Mezi ty ale ve Španělsku - na rozdíl od většiny ostatních zemí eurozóny - patří i obyčejní lidé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hned poté, co Španělsko požádalo o finanční pomoc, vypukly v zemi protesty

Hned poté, co Španělsko požádalo o finanční pomoc, vypukly v zemi protesty | Zdroj: Reuters

Banky nesmějí zachraňovat jen daňoví poplatníci, ale i jejich vlastníci. O této tezi Brusel mluví už dlouho. Majiteli totiž většinou bývají velcí investoři.

Ve Španělsku ale do bankovních akcií masově investovali i drobní střadatelé. O své úspory by tak mohli přijít. Odepsáno má být 67 miliard eur a většinu z této částky drží právě oni.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu, aby záchranu bank zaplatili i obyčejní Španělé, mluvil zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Španělská vláda proto chce s eurozónou o podobě pomoci svým bankám ještě jednat. Už jenom z politického hlediska je pro ni obtížné, aby tisíce voličů přišly o své peníze, nehledě na to, jaký by to mělo dopad na jejich sociální situaci. Kolika obyvatel Španělska by se to týkalo, se přesně neví.

Státy s eurem Španělsku pro jeho banky zatím slíbily až 100 miliard eur. Pokud se eurozóna se Španělskem dohodne na záchranné půjčce, což se zdá velmi pravděpodobné, tamní bankovní systém bude fakticky podřízen eurozóně.

Eurozóna bude rozhodovat o tom, které konkrétní banky by měly být zachráněny, které by se měly třeba spojit nebo které by měly být úplně vymazány z bankovní mapy.

Ondřej Houska, mta, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme