Lesy ČR očekávají příští rok zisk z tendrů ve výši 7 miliard

Státní podnik Lesy České republiky počítá s tím, že od vítězů tendrů na lesnické práce a prodej dřeva, by mohl příští rok získat o 500 milionů korun víc než letos, zhruba 7 miliard korun. Uvedl to dnes generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Svatopluk Sýkora

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Svatopluk Sýkora | Zdroj: ČTK

O zakázky v tendrech na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2012 se ucházelo 56 firem a na stole bylo 1503 nabídek.

„Dnes jsme prezentovali výsledky otevírání obálek, které jsou v zásadě ale ještě předběžné, protože probíhá práce hodnotitelských skupin, zda nedošlo k nějakému pochybení, zkoumají například dumpingové ceny,“ řekl ředitel Sýkora v Ozvěnách dne. Nicméně potvrdil, že nejvýhodnější návrh podala společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ozvěn dne byli generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora a ředitel Hnutí Duha Petr Machálek.

Dosažené saldo mezi náklady za služby a cenou dřeva má být v příštím roce o více než 500 milionů vyšší než letos, zhruba 7 miliard korun.

Podle ředitele Sýkory to dokazuje, že koncept tendru byl nastavený správně. Výše nabídnutých cen odpovídá současným tržním cenám a počet nabídek je vyšší než v loňské veřejné zakázce.

Zadávání zakázky konzultovala se státním podnikem protikorupční organizace Transparency International, která uznává, že tendr vynese Lesům České republiky velký zisk. Jak ale řekl ředitel David Ondráčka, zároveň způsobí, že dominantní postavení na trhu získá jedna firma.

„A je otázka, co to na lesnickém trhu způsobí. Na druhou stranu si kromě koncentrace neuvědomuji jediné další opatření, které by bylo možné zavést, aby se tomu zabránilo. Na konci se rozhodovalo podle ceny a ta nejlepší nabídka vyhrávala. To, že ji podala jedna firma může být hodnoceno z různých pohledů ale co s tím naděláme. Největší firma bere,“ uvedl.

Předseda dozorčí rady podniku Miroslav Zámečník také upozornil, že jde navíc jen o 90 procent těžby dříví a je nutné počítat se ziskem ze zbylých 10 procent, které bude podnik ještě nabízet malým regionálním těžařům.

Průměrná cena za dřevo nabídnutá účastníky tendru na prvních místech je 1441 korun za metr a smlouvy s vítěznými firmami mají být podepisované od poloviny listopadu. Vítězové tendrů na jednotlivých územních jednotkách budou zajišťovat pěstební práce, dřevo těžit a sami prodávat. Pětinu vytěženého dřeva musí nabídnout na burzách či aukcích.

Duha: Zvolený způsob je pro český stát nevýhodný

Tendr kritizují zástupci firem na zpracování dřeva. Naznačují, že je šitý na míru jediné velké společnosti a pro ty menší může být i likvidační. A výhrady mají také ekologické organizace. Podle ředitele Hnutí Duha Petra Machálka přitom není největším problémem monopol jedné firmy, ale samotná kritéria výběrového řízení, která jsou pro stát finančně nevýhodná.

„Nevýhodný je především v tom, že vybraným firmám svěří velké ploch v lesích, kde si dřevo sami vytěží, změří, ohodnotí, prodají a potom podle svého úsudku část převedou na Lesy ČR, respektive do státní kasy,“ vysvětlil v poledních Ozvěnách dne.

Připomněl, že Nejvyšší kontrolní úřad už v roce 2004 uvedl, že na územích, kde Lesy ČR tento model aplikovaly, byl nevýhodný pro stát. „A nyní je tento model aplikován pro většinu území Lesů ČR a z toho důvodu je podle našeho názoru nevýhodný,“ dodal. Stát tak podle Hnutí Duha přichází kvůli nevýhodně nastaveným kritériím hospodaření Lesů České republiky ročně o několik miliard korun.

Lucie Husárová 1, Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme