Lidé se před Vánoci opět rekordně zadlužují

Zájem o nákup dárků na splátky před letošními Vánoci opět stoupl. Lidé si půjčují hlavně na pořízení mobilních telefonů a televizorů. V průměru letos naroste zadlužení u splátkových firem zhruba o pětinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spotřební elektronika

spotřební elektronika | Foto: Jan Rosenauer

Podzimní měsíce, to je období, kdy mají splátkové společnosti nejvíce klientů. Ani letošek není výjimkou - naopak. Kvůli chladnému počasí si letos lidé úvěry na vánoční dárky začali brát dříve.

"Rekordní zájem o splátkový prodej jsme zaznamenali už v říjnu, což jiné roky bývá už v listopadu nebo na přelomu listopadu a prosince," vysvětluje mluvčí G.E.Money Eva Chaloupková.

V průměru se poskytnuté úvěry u různých společností pohybují mezi dvanácti až sedmnácti tisíci korunami. Splátkové společnosti se shodují, že počet dlužníků, kteří nemohou úvěry splácet, výrazně neroste.

"Podíl klientů, kteří se dostanou do prodlení se splátkami, je minimální, a to i přes narůstající počet a objem úvěrů, které poskytneme. Také lze říci, že je dlouhodobě stabilní," doplňuje mluvčí Home Creditu Olga Mužíková.

Každá česká domácnost letos kvůli Vánocům utratí v průměru třináct a půl tisíce korun.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme