Lidé v Brně mohou nakupovat zboží i služby bez peněz. Za brky

Asi stovka lidí z Brna a okolí spolu začala obchodovat bez peněz. Už dva roky se jim daří roztáčet takzvaný kruh výměn, ve kterém se jako platidlo používají Brky. Ty existují jen v elektronické podobě a jejich hodnota zhruba odpovídá korunám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční krize

Finanční krize | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rudolfa Belce přestalo vábit cinkání peněz. Ve svých 35 letech se rozhodl pro návrat do dávnověku a pustil se do naturální výměny, které se ovšem dnes říká LETS.

„LETS je zkratka Local exchange trading systém, je to systém, který umožňuje něco jako směnný obchod, ale umožňuje mnohem víc variant těch směn. K tomu se používá v podstatě virtuální nebo alternativní měna, kterou si komunity nazvou podle svého.“

Průkopník Rudolf Belec spolu s třicítkou přátel začínal s takovou směnou zboží na jihu Čech a původně používali žaludy. V Brně zase už dva roky funguje komunita lidí, kteří místo korun používají Brky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Studený zjišťoval informace o komunitách, které neplatí korunami

„To je zkratka pro Brněnský kredit, každý ten člověk má na začátku nulu. Když je v mínusu tak to znamená, že více odebral od té komunity, když je naopak v plusu, tak více té komunitě dal. Já sám jsem v mínusu,“ říká zakladatel brněnského společenství Rozleť se, dvaatřicetiletý ekonom Viktor Šabacký.

Spolu s ním obchoduje za brky asi stovka lidí. „Někdo to má vyloženě jako životní styl, někdo to má jenom jako zábavu, něčí motiv je vyloženě ekonomický. Profesně jsou to lidé zase napříč spektrem, od finančních poradců přes právníky až po příznivce permakultury, zahrádkáři, zemědělci. Teda těch bychom chtěli víc, těch moc nemáme.“

Studenti, často matky na mateřské dovolené a také důchodci i lidé nezaměstnaní.

Lidé v řeckém Volosu šetří eura. Vytvořili si lokální měnu

Číst článek

Podobná, i když méně početná, komunita funguje i na Valašsku. Další party se dávají dohromady v Olomouci a Ostravě. Možná jich je víc, ale podle Šabackého nestojí o popularitu:

„Protože většinou jsou to uzavřené komunity, které nemají potřebu něco inzerovat. Ono se stejně říká, že aby ten LETS byl nějakým způsobem stabilní, tak ideální počet členů je někde mezi sto padesáti a třemi sty.

Výměnné obchody jsou stále populárnější, podle ekonoma k nim lidi vede nouze

Číst článek

K založení takové komunity stačí prý bohatě 25 lidí. Podle průkopníka Rudolfa Belce je takových systémů ve světě na tisíce, vesměs se organizují a informují na internetu.

„Ten systém může nahradit reálné potřeby oběživa v místních ekonomikách. Přestože v určité komunitě nejsou peníze, tak to nemusí zastavit ekonomickou aktivitu lidí,“ říká Rudolf Belec, podle kterého výměnný obchod nesmí být daňovým únikem.

A proto každý, kdo prodá ať už za brky či žaludy služby a zboží v hodnotě přesahující 20 tisíc korun za rok, musí státu odvést daň.

Lucie Maňourová, Ivan Studený Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme