Maďarsko opět snížilo úrokové sazby, přesto mezi okolními státy vyčnívá

Maďarská centrální banka snížila úrokové sazby z šesti a půl procenta na šest a čtvrt procenta. Ke snížení došlo už potřetí v řadě. I přesto má Maďarsko stále nejvyšší sazby v celé Evropské unii. Většina států včetně Česka je totiž postupně snížila téměř na nulu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť byla zapsaná do seznamu UNESCO už v roce 1987

Budapešť byla zapsaná do seznamu UNESCO už v roce 1987 | Foto: Jaroslav Skalický

Ještě v červenci byly sazby v Maďarsku na sedmi procentech. V zemi ale zrychluje inflace a nervozita na trhu. To je společně s recesí a vysokým zadlužením státu kombinace, které vedla Maďarsko až k žádosti o záložní úvěr.

„Tak vysoké úrokové sazby byly nevyhnutelné, protože zabraňovaly odlivu zahraničního kapitálu, který je nainvestován v maďarských portfoliových investicích,“ vysvětluje analytik ČSOB Jan Čermák a pokračuje:

„Zahraniční investoři byli nervózní z toho, že se Maďarsko v posledních letech neubírá dobrým směrem a že by maďarská vláda a dokonce i některé banky mohly zbankrotovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byl analytik ČSOB Jan Čermák

Za nynějším soustavným snižováním sazeb stojí zlepšující se situace Maďarska. „Platební bilance zůstává už několikátý rok v přebytku, Maďarsko tak má dlouhodobě přebytek deviz, který je potřeba na trhu uplatnit,“ říká Čermák a upozorňuje:

„Navíc okolní centrální banky všech vyspělých zemí včetně české ČNB srazily úrokové sazby prakticky na nulu. Maďarská centrální banka v tomto ohledu vyčnívá, což činí maďarskou měnu atraktivní a tím pádem i stabilní.“

Rozhodnutí měnového výboru Maďarské centrální banky ale podle Čermáka nebude mít vliv na zajištění úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

„To je v rukách politiků. V současné době díky výborné platební bilanci Maďarsko žádnou půjčku nepotřebuje. Je to víceméně jen politická hra, která se bude hrát až do voleb na jaře roku 2014 a Maďarsko nakonec žádnou půjčku nepřijme,“ myslí si analytik.

To, jak hluboko sazby v budoucnu ještě klesnou, bude záležet především na globálním ekonomickém vývoji. „Pokud situace zůstane dobrá, prostor pro snižování je ještě poměrně velký,“ dodává Jan Čermák.

Barbora Kreuzerová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme