Majitelé domů nejsou spokojeni s navrženou deregulací nájemného

Majitelé domů opět začínají dávat najevo svou nespokojenost s regulací nájemného v Česku. Do druhého čtení sice zítra postoupí nový zákon o nájemném, který počítá s tím, že během následujících čtyř let u nás regulované nájemné vzroste až na 5 procent tržní hodnoty bytu, majitelům domů to ale nestačí. Kritizují také úpravu nájemního bydlení v občanském zákoníku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská ulice

Městská ulice | Foto: Jan Rosenauer

Podle místopředsedy Občanského sdružení majitelů domů Milana Krčka je navrhované zvyšování nájemného nedostatečné a k vyrovnání tržních a regulovaných nájmů nemůže stačit. "Ceny, které se dosáhnou po takzvaném čtyřletém přechodném období, se v žádném případě nepřiblíží skutečným reálným cenám na trhu. To znamená, že tam opět zůstanou nůžky."

To ale není všechno, co majitele domů trápí. Kritizují také například úpravu nájemního bydlení v novele občanského zákoníku. "Vede pouze ke kosmetickým změnám, které i nadále zachovávají přechody nájmů, náhradní byty, mnoho nevolnických povinností majitelů domů, takže opět je to dle našeho názoru v obou částech novela protiústavní," uvedl Krček.

Majitelé si chtějí vydobýt právo bez udání důvodů a bez náhrady nájemníka s dvouletou výpovědní lhůtou vystěhovat. Podle Daniely Grabmüllerové z Ministerstva pro místní rozvoj by však takové opatření bylo příliš tvrdé.

"Neumím si představit, že lidé - a nemusí to být jen starý člověk, může to být člověk jakkoli znevýhodněný, s nižším vzděláním - že by byl schopen sám během dvou let si najít byt, zajistit, zaplatit stěhování, a to bez jakékoli náhrady," obává se Grabmüllerová.

Je tedy otázkou, zda se takovou změnu do budoucna podaří prosadit.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme