Microsoft na burze prudce ztrácí. Jeho akcie klesají téměř o 10 procent

Akcie americké společnosti Microsoft prudce klesají. Investoři reagují na hospodářské výsledky podniku, které nedopadly podle očekávání. Hodnota akcií začala klesat okamžitě po otevření burzy a jejich propad dosahuje už téměř 10 procent, což je u silného a velmi sledovaného titulu nebývalý pokles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella | Zdroj: Reuters

Investoři počítali s tím, že čistý zisk Microsoftu bude vyšší, než jaký společnost zveřejnila. Ve druhém finančním čtvrtletí se meziročně propadl o více než desetinu, v přepočtu na 145 miliard korun.

Společnosti navíc klesl prodej licencí ještě výrazněji, než čekali analytici.

K poklesu čistého zisku přispěl slabý prodej osobních počítačů, který tlumí poptávku po operačním systému Windows. Společnost ale pocítila i nepříznivé důsledky silného kurzu dolaru.

Microsoft minulý týden představil novou verzi operačního systému Windows, který by jí mohl zlepšit pozici na trhu v oblasti chytrých telefonů. Společnost v tomto směru válcují konkurenti Google a Apple.

Systém Windows Phone podle výzkumu společnosti IDC loni používaly jen necelá tři procenta lidí s chytrými telefony.

Série hospodářských výsledků velkých amerických firem pokračuje i dnes. Investoři se po zavření burz v Americe, to znamená po 22. hodině našeho času, dočkají mimo jiné i údajů od společnosti Apple.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme