Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje superdaň

Jedinou superdaň se sazbou 40 procent navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek. Chce tak spojit daň z příjmu se sociálním pojištěním, píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

Od roku 2010 by se podle Kalouskových plánů mělo změnit téměř vše, od způsobu výpočtu daní až po berní úřady. Princip je jednoduchý: Jedna daň, jeden formulář, jeden úřad. Mělo by tak jít o převratné zjednodušení daní. Návrh daňové reformy chce Kalousek nejprve nechat projít veřejnou debatou a teprve pak předložit vládě.

V Evropě má tuto superdaň pouze Dánsko. Podle ministra Kalouska tento systém daňovým poplatníkům i úředníkům výrazně zjednoduší život. Zrušena by ale byla řada daňových úlev.

A jak by se nová superdaň počítala? Zatím není jasné jestli by bylo do super daně započteno i zdravotní pojištění, Pokud ano, z tzv. superhrubé mzdy bychom si odečetli procent. Super daň by byla složena z 15 procent daně z příjmu, 25 procenta sociálního pojištění a 10 procent zdravotního pojištění. Jen dodám, že dohromady bychom na daních a pojištění zaplatili stejné částky jako dosud.

Hospodářské noviny ale podotýkají, že prosazení tohoto návrhu bude velmi těžké. Z jediné daně by totiž lidé měli pocit, že státu platí víc. Část ODS kolem Vlastimila Tlustého a Michala Doktora se navíc snaží sazbu daně z příjmu co nejvíc snížit, aby se příští rok opravdu objevilo na výplatních páskách pro ně magické číslo 12,5 procenta. Super daň 40 nebo 50 procent ve volební roce tak bude nejspíš neprosaditelná.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme