Náhradu za americké banky hledají evropské instituce u ECB

Evropské banky se stále obtížněji dostávají k penězům, jimiž financují svůj běžný provoz. Ochota k vzájemnému půjčování je nízká, naopak u Evropské centrální banky si včera půjčilo 178 institucí celkem 247 miliard eur, což bylo nejvíce za poslední dva roky. Americké finanční instituce navíc pomalu ale jistě tlumí své aktivity v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Draghi

Italský premiér Mario Draghi | Zdroj: Reuters

„Banky nejsou schopny financovat své úvěry skrze depozitní pády a jsou závislé na vnějším financování,“ potvrzuje ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Někteří experti mluví o likvidní krizi, jiní tvrdí, že ECB roztočila penězovody naplno a krize způsobená tím, že banky nemají na běžný provoz, proto nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Citibank Jaromír Šindel zhodnotil ve Světě o osmé pomoc Evropské centrální banky

„ECB potvrdila, že banky dostanou likviditu na rok. Programy platí až do začátku roku 2013, ale s ohledem na to, jak pokračuje fiskální krize v eurozóně, jejíž horizont překročí rok 2013, předpokládám, že ECB přestaví program na dodávání peněz evropským bankám přes horizont dvou až tří let,“ odhaduje Šindel.

Podle něho možná ECB zvolní svůj přísný metr a bude přijímat do zástavy i dluhopisy, které nejsou zastaveny aktivy v podobě hypoték. Bude záležet na tom, jak situaci uklidní trh.

Evropské banky jsou závislé na dolarové likviditě od amerických bank. Ty ji nyní omezují z pohledu kreditního rizika, které pro ně v současné době evropské banky představují. Podle agentury Fitch omezily americké finanční instituce svou expozici vůči evropským bankám od května už o 42 procent.

„Celý svět je závislý na úvěrové aktivitě a kreaci. V červnu 2012 přijde zpřísnění kapitálových požadavků a pro evropské banky je to limitní doba sehnat dostatečný kapitál,“ uzavírá Šindel.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme