Nečas: Konec jádra v Německu nám zdraží elektřinu o 30 procent

Odklon Německa od jaderné elektřiny výrazně zvýší ceny energií v České republice. Po setkání se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem to dnes v Drážďanech prohlásil premiér Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Stanislaw Tillich

Petr Nečas a Stanislaw Tillich | Zdroj: ČTK

„Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen energie o 30 procent. Se všemi dopady především na konkurenceschopnost sektoru průmyslu,“ řekl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání Petra Nečase se saským premiérem Stanislawem Tillichem sleduje zpravodajka Klára Stejskalová

Už zastavení sedmi nejstarších německých reaktorů v březnu u nás podle Nečase zvýšilo cenu elektřiny o 10 procent. Poslední reaktor má dosloužit v roce 2021 nebo 2022.

Česko je pro Německo v případě energetiky velmi důležitým partnerem. Přes naše území se dodává proud ze severu Německa na jih. Oba politici se proto domluvili na dalším energetickém summitu, který by se měl uskutečnit v říjnu v Drážďanech.

Výrobci elektřiny mohou jásat

„Fakt, že odstavení německých jaderných elektráren bude tlačit ceny elektřiny v celém regionu směrem vzhůru, to snad ani není předmětem diskuze, na tom se shodují všichni. Otázkou zůstává, jestli to bude o 30 procent, 20 procent nebo 40 procent. A není také jasné, v jakém časovém horizontu to pan premiér myslel. Podle mého názoru to nemyslel tak, že by byl nárůst cen elektřiny skokový hned v příštím roce. Zdá se mi, že měl na mysli nějaký dlouhodobější časový horizont,“ říká Jiří Gavor, analytik poradenské firmy ENA.

Podle Gavora odstavením jaderných elektráren zmizí nabídka elektřiny, která dnes představuje 25 procent celkové německé spotřeby. Těžko lze předpokládat, že by Německo dokázalo souběžně s odstavováním navyšovat zdroje elektřiny z alternativních zdrojů. Důležitý tak bude import elektřiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvyšování cen elektřiny mluvil na Radiožurnálu Jiří Gavor, analytik poradenské firmy ENA

„Celkově se posiluje strana poptávky, přičemž strana nabídky bude oslabena. To představuje nárůst cen. Protože ceny elektřiny se tvoří právě v Německu,“ uvádí Gavor a dodává:

„Česká republika to může chápat i jako výzvu pro dodatečný příjem a ČEZ, jako dominantní výrobce, již také reaguje. To, co je špatná zpráva pro české spotřebitele, a především pro průmyslové podniky, je dobrá zpráva pro české výrobce elektřiny. Myslím si, že tlak na růst cen elektřiny povzbudí investiční plány leckterých producentů elektřiny, nejen ČEZu.“

S názorem premiéra Nečase ale nesouhlasí analytik pro energetiku Milan Bechyně:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen energií mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu analytik pro energetiku Milan Bechyně

„Pro všechny ty, kteří situaci v energetice sledují, bylo to prohlášení dosti překvapivé. Myslím si, že tyto odhady vycházejí z pohledu na energetiku z minulého století. Dnes je technický stav v energetice docela jiný. V minulém století se myslelo, že spotřeba elektřiny pořád poroste a trvale je potřeba zvyšovat kapacitu zdrojů. Dnes je to tak, že kapacita výroby z obnovitelných zdrojů již zdaleka není tak zanedbatelná, jako v minulém století, co je ale důležitější, rozvíjí se odvětví, kterému se zkráceně říká úspora energie.“

„Ve vyspělých zemích západní Evropy se z tohoto odvětví stal již byznys a odhadovat dopady tohoto odvětví na spotřebu za deset let je myslím docela odvážné a mohu říci i neseriozní. Odhadovat, o kolik poroste cena energií za 10 let je spekulace a myslím, že to ani nemá význam,“ dodává Bechyně.

Konec spojení s mořem

Velkou pozornost věnovali Nečas a Tillich splavnosti Labe. Sasko a ekologické organizace protestují proti výstavbě jezů u Děčína. Na saské straně Labe se úspěšně rozvinul turistický průmysl a ekologové bojují za zachování přírodního rázu řeky.

Spolková vláda navrhuje jakési ponížení kategorie Labe jako splavné řeky. Česko by tak ztratilo spojení s mořem a znamenalo by to konec lodní dopravy. Premiér Nečas nedávno napsal kancléře Merkelové otevřený dopis, ve kterém žádá, aby svůj postoj přehodnotila.

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Martin Křížek, Veronika Sedláčková, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme