Největší stavební firma v Česku propustí 1200 lidí

Největší stavební firma v Česku, Skanska CS, propustí celkem 1200 lidí. Nepopulární krok zdůvodňuje hlavně menším objemem zakázek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba

Stavba | Foto: Tomáš Adamec

Jak Radiožurnálu řekla Lucie Nováková z tiskového oddělení Skansky, kromě úbytku zakázek se na ztenčení zaměstnaneckých řad podílí také restrukturalizace celé skupiny, která má firmě pomoci lépe čelit současné hospodářské situaci.

"Hlavním výsledkem tohoto procesu by mělo být zvýšení produktivity a snížení nákladů. Dosažení tohoto cíle počítá bohužel také se snižováním počtu zaměstnanců. V letech 2009 a 2010 společnost Skanska Česká republika opustí zhruba 1200 zaměstnanců z celkového počtu 6800," uvedla Nováková.

Asi dvě třetiny z plánovaných výpovědí se podle Novákové týkají lidí přímo ze staveb, zbytek budou pracovníci z kanceláří. Propuštění dostanou odstupné ve výši šesti měsíčních platů. Skanska prý také průběžně konzultuje opatření s odbory a zřídila i asistenční pomoc, která má propuštěným pomoci najít novou práci.

Za celý rok 2009 může ve stavebnictví zmizet 37.000 míst

Přehrát

00:00 / 00:00

S Václavem Matyášem jsme o krizi ve stavebnictví mluvili v pořadu Stalo se dnes

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš dnes řekl, že letos by letos mohlo ve stavebnictví zmizet až 37.000 pracovních míst.

O práci by tak za letošek přišla přibližně desetina celkového počtu pracujících v tomto sektoru.

Pokud se ale připočtou ještě navazující obory, dá se počítat až se 150.000 novými nezaměstnanými. Situace u stavařů podle Matyáše není dobrá, výstavba nových bytových projektů se podle něj zcela zastavila, nevyhlašují se ani veřejné zakázky.

Marika Táborská, Martin Hromádka, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme