Německá Lufthansa kvůli stávce ruší na 70 letů

Až 70 letů dnes v důsledku stávky zruší německá společnost Lufthansa. I tak ale dopady protestu odborářů zůstávají stále daleko za očekáváním. Lufthanse se díky nouzovému plánu daří dodržovat stávající letový řád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tabule s odlety na frankfurtském letišti

tabule s odlety na frankfurtském letišti | Zdroj: ČTK

Dnes muselo v hangárech ve Frankfurtu a Hamburku zůstat prozatím devět strojů Lufthansy, kterým chyběla technická prohlídka a tím pádem nesměly do vzduchu.

Právě tato letadla měla zajišťovat avizovaných sedm desítek zrušených spojů, přičemž šlo výlučně o vnitrostátní linky. Celkem se ale jedná o pouhá tři procenta z denního počtu letů největšího německého dopravce.

Lufthanse se navíc podařilo pro cestující najít místa v pozdějších spojích, případně u jiných společností. Pokud ale technici budou i nadále stávkovat, a podle odborového svazu Ver.di tomu všechno nasvědčuje, zůstanou zítra na zemi další stroje a počet zrušených letů se už může počítat na stovky.

Například na berlínském letišti Tegel, ze kterého dnes dopoledne neodstartovalo jedno letadlo Lufthansy, vládne podle zpravodaje Českého rozhlasu poklidná atmosféra a není znát, že by vůbec nějaká protestní akce probíhala.

Z průběhu stávky se radují u druhého největšího leteckého dopravce v Německu Air Berlin, který zaznamenal značný nárůst zájmu o své vnitrostátní i evropské spoje. Plné vlaky hlásí taky Německé dráhy, které dokonce nevylučují ani vypravení zvláštních spojů.

Časově neomezená stávka zaměstnanců pozemního a palubního personálu začala v pondělí. Odborový svaz Ver.di, který protest organizuje, chce pro svých 52.000 členů zvýšení mezd o 9,8 procenta. Vedení aerolinek ale nabízí nárůst platů ve dvou fázích o 6,7 procenta a mimořádnou odměnu. Konkurenční odborová organizace UFO, jež sdružuje většinu zaměstnanců palubního personálu, se stávky neúčastní.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme