Nezaměstnanost v eurozóně je nejvyšší v historii

Na rekordních 10,8 procenta vystoupila nezaměstnanost v eurozóně. Nejhorší situace je ve Španělsku, kde nemá práci téměř 24 procent lidí. Nejnižší nezaměstnanost je naopak v Rakousku, a to 4,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dohromady oproti lednu přišlo v únoru v eurozóně o práci asi 120 tisíc lidí. Situace se v druhém měsíci letošního roku zhoršila i v celé Evropské unii, kde míra nezaměstnanosti podle statistického úřadu Eurostat vystoupila na 10,2 procenta.

Hlavní ekonom společnosti ERA Poštovní spořitelna Jan Bureš na Rádiu Česko uvedl, že se dá očekávat, že čísla za březen budou o něco pozitivnější. Zároveň připomněl, že sezónní vlivy by v únorových číslech měly být minimální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekordní nezaměstnanost v eurozóně jsme na Rádiu Česko rozebrali s hlavním ekonomem společnosti ERA Poštovní spořitelna Janem Burešem.

„Protože se čísla zveřejňují již sezónně očištěná. A jako taková zaznamenala nezaměstnanost i tak nárůst na rekordně vysoké hodnoty. Nicméně můžeme zde počítat s určitým efektem příliš tuhé zimy, která se projevovala v únoru, a z tohoto pohledu může přinést určitou úlevu, ale neměl by zvrátit ten celkově negativní trend, se kterým počítám i ve zbytku roku 2012,“ vysvětlil.

Připomněl, že situace je nejhorší ve Španělsku, naopak poměrně dobře se vede menším západoevropským ekonomikám. Mezi země s nízkou nezaměstnaností patří Rakousko, Nizozemí a také Německo. „A v rámci celoevropského srovnání má jednu z nižších měr nezaměstnanosti má stále i Česká republika,“ dodal ekonom.

„Pro ČR jsou určitým požehnáním dobré výkony Německa, vykompenzovávají slabou domácí poptávku. Jen kvůli tomu ale sázet na oživení na českém trhu práce by bylo příliš optimistické. Čeští zaměstnavatelé obecně zůstávají obezřetní a to jak z hlediska investic, tak i z hlediska nabírání nových pracovníků,“ přiblížil ekonom.

Co se týče boje s nezaměstnaností v zemích Evropské unie, nejvíc se v této oblasti daří Litvě. Mezi čtvrtým čtvrtletím 2010 a 2011 se tam nezaměstnanost snížila ze 17,5 na 14,3 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti v eurozóně mluvil v pořadu Stalo se dnes i analytik České spořitelny Petr Zahradník

„Je třeba dodat, že ve všech pobaltských zemích šla nezaměstnanost v průběhu krize poměrně prudce nahoru. Takže v tuto chvíli se ten přizpůsobovací proces pouze překlopil do pozitivnější fáze, kdy se nezaměstnanost z vysokých úrovní vrací k určitému průměru. Chtít to samé třeba po ČR, kde je nezaměstnanost pod 7 procenty, je nemožné,“ uvedl ekonom.

Dramaticky roste počet lidí bez práce v Řecku, kde se míra nezaměstnanosti mezi čtvrtým čtvrtletím 2010 a 2011 zvýšila z 14,3 na 21 procent. Tady je podle ekonoma přímá souvislost s podmínkami pro udělení mezinárodní finanční pomoci zemi a s podmínkami odpisů dluhů Řecka.

„Protože Řecko dostává finanční pomoc zvenku v závislosti na tom, jak je nebo není schopné plnit určitou dohodnutou cestovní mapu. A v rámci každého kola jednání bylo donuceno přijmout nová úsporná opatření a ta sráží řeckou ekonomiku do hlubší recese. A nezaměstnanost letí v posledních kvartálech nahoru raketovým způsobem,“ dodal Bureš.

Ondřej Černý, Silvie Třeslínová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme