Nizozemsko pohrozilo zablokováním splátky záchranné půjčky Řecku

Řecko by nemuselo dostat další splátku mezinárodní pomoci na řešení své dluhové krize. Zablokováním její výplaty pohrozilo Nizozemsko. Mise Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu totiž v Aténách zjistila nedostatky v plnění programu úsporných opatření slíbených řeckou vládou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amsterdam je pro imigranty asi nejliberálnější město Evropy

Amsterdam je pro imigranty asi nejliberálnější město Evropy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nizozemský ministr financí prohlásil, že Řecko musí program dodržet, jestli chce půjčit další peníze.

„Míč je teď na řecké straně hřiště. Atény musí zkrátka zavést program Mezinárodního měnového fondu. Když to neudělají, bude konec,“ citoval ministra financí Jana Keese de Jagera deník Financieele Dagblad.

Prý ho nezajímá, jestli je proti úspornému plánu v Řecku opozice. „Teď už není čas na obstrukce,“ řekl ministr.

Řecko má dostat v červnu dalších 12 miliard eur z balíku 110 miliardové pomoci schváleného před rokem Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Pokud Atény nebudou plnit podmínky pomoci, hlasovalo by Nizozemsko pro její zablokování.

Podle ministra Keese de Jagera je zatím také předčasné mluvit o nějaké nové půjčce. Řecko totiž dalo najevo, že mu možná schválených 110 miliard nebude na odvrácení státního bankrotu stačit.

Pavel Novák, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme