Odbory ve Škodě Auto posoudí poslední nabídku vedení na růst mezd

Dnes by mohl skončit vyjednávací maratón o mzdách v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto. Odbory odpoledne na mimořádné podnikové radě projednají poslední vylepšený návrh vedení firmy na růst platů. Pokud s nabídkou nebudou souhlasit, chtějí v úterý 17. dubna vyhlásit stávku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto | Zdroj: ČTK

Vedení společnosti včera odborům navrhlo desetiprocentní růst tarifu na dva roky od 1. dubna, navýšení ročního bonusu na 10 tisíc korun a inflační doložku od poloviny příštího roku. Při rozpočítání všech položek to znamená celkové zvýšení platu o 13 procent.

To je podle člena představenstva firmy Martina Jahna víc než 3 tisíce korun měsíčně na zaměstnance, i proto Jahn věří v dohodu. "Já jsem velký optimista. My jsme se maximálně snažili nabídnout opravdu, co bylo možné, a dělali jsme to proto, aby stávka nebyla. Já doufám, že to takto zváží i odbory a přistoupí k té nabídce s vědomím toho, že chceme firmu dále úspěšně rozvíjet," řekl Českému rozhlasu Jahn.

Odbory se k návrhu zatím nevyjádřily, jsou ale spokojeny s tím, že firma už netrvá na dvou letech a je ochotna uzavřít kolektivní smlouvu na 21 měsíců. Podle odborového předáka Jaroslava Povšíka nový návrh firmy projednají a teprve pak odpoví. "Ta vyšší nabídka byla hlavně v tom, že už netrvá na dvou letech a zkrátila tu dobu ze 24 měsíců na 21 měsíců. Dále vylepšila konstrukci s tím, že by určitým způsobem garantovala inflaci, ale bohužel ta garance v rámci inflace není dostatečná," potvrdil Povšík.

Odbory zatím požadovaly o sedm procent vyšší růst platu, než je současná nabídka vedení firmy. Pokud by se obě strany nedohodly, čekala by Škodu příští úterý stávka.

Předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík dnes bude hostem diskusního pořadu 20 minut Martina Veselovského, který vysílá Český rozhlas 1 - Radiožurnál v 17:30.

Jana Zemanová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme