Penzijní fondy loni zvedly zisk

O miliardu a 900 milionů si v loňském roce polepšili české penzijní fondy, kterým zisk stoupl na 2 miliardy 620 milionů korun. Na penzi si na konci loňska spořili 4 miliony 470 lidí což je meziroční nárůst o čtyři procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Měsíčně loni přibývalo asi 14 500 účastníků spoření. Během roku 2009 byl největší nárůst ve druhém čtvrtletí. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění aktuálně převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních lidí v Česku. Příspěvek zaměstnavatele na své připojištění obdržel na konci roku téměř každý čtvrtý připojištěný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zisk penzijních fondů i jejich perspektivu ve Světě o druhé rozebral prezident Asociace penzijních fondů České republiky Jiří Rusnok

Prezident Asociace penzijních fondů České republiky Jiří Rusnok ve Světě o druhé Rádia Česko výsledek vnímá jako návrat k normálu. "Je to vlastně návrat k běžné ziskovosti sektoru penzijních fondů." Připomněl,. Že zisk musí fondy rozdělit přesně podle zákona: nejméně 5 procent do rezervních fondů, maximálně 10 procent může inkasovat akcionář a 85 procent je připsáno účastníkům.

I v loňském roce pokračoval nárůst počtu klientů penzijních fondů, a to o 4 procenta. Za první faktor zpomalení růstu Rusnok označil nasycenost trhu a za druhý pak projev finanční krize. "Je jasné, že zapojení u nižších věkových skupin, což je logické."

Podle analytika společnosti AWD Lukáše Buříka penzijní fondy v posledních letech ztrácejí na atraktivitě zejména pro mladší klienty, kteří najdou efektivnější způsoby, jak zhodnotit peníze. Výnosy penzijních fondů se totiž pohybují těsně nad hranicí inflace.

Rusnok nesouhlasí s argumentem ztráty atraktivity. "Je třeba vzít do úvahy výnosnost investice a její riziko. My jsme bezriziková investice." Navíc připomněl státní příspěvek a možnost daňových úlev, které stále z penzijního připojištění dělají podle jeho slov atraktivní produkt.

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme