Podle auditu stanovil ERÚ v roce 2005 špatné ceny výkupu solární energie

Bývalé vedení Energetického regulačního úřadu pochybilo. Podle auditu, který si nechala zpracovat současná předsedkyně úřadu Alena Vitásková, byly výkupní ceny solární energie stanoveny nad rámec zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně | Zdroj: ČTK

S tímto závěrem dnes Vitásková seznámila členy Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

„Energetický regulační úřad již v roce 2005 stanovil ceny na rok 2006 nad rámec zákona. Tyto ceny byly v oblasti fotovoltaiky vyšší už od prvopočátku zhruba o 30 procent a byly vyšší, než v té době ceny v Německu,“ uvedla.

Hospodářský výbor proto žádá od vlády z rozpočtu dvě miliardy korun, které mají snížit poplatek za obnovitelné zdroje, zahrnutý v ceně elektřiny.

Podle předsedy výboru Milana Urbana z ČSSD je také potřeba, aby vláda zvážila systémové řešení dalšího financování obnovitelných zdrojů.

Ministr financí Miroslav Kalousek připouští jednání o možnosti zvýšení státního příspěvku koncem května, kdy bude jasněji o celoročním plnění státního rozpočtu.

Je ale ochotný směřovat peníze výhradně konkrétním firmám. Poslanci však podporují plošné snížení cen, včetně domácností.

Jana Zemanová, Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme